Herec Ján Kroner nie je len talentovaný divadelník, ale aj zručný kuchár. V spomienke na svojho kolegu Paľa Mikulíka pripravil špeciálny recept, ktorý si zaslúži pozornosť nielen kvôli chuti, ale aj príbehu priateľstva, ktorý za ním stojí. Naučte sa s ním pripraviť „kuracie prsia Paľko Mikulík“ – jednoduché, no originálne jedlo, ktoré vás prekvapí svojou kombináciou chutí.
Internátny kuchár s veľkým srdcom
Kroner sa k vareniu dostal už počas študentských čias, keď v internátnej kuchynke skúšal špagety. „Som dosť zručný kuchár, začínal som už na internáte špagetami,“ prezradil v minulosti herec v knihe Chuťovky z Markízy. Odvtedy si v kuchyni verí, píše portál dobrenoviny.sk.
Varenie preňho neznamená len prípravu jedla, ale aj čas strávený s blízkymi. Medzi jeho najvzácnejšie spomienky patrí varenie s Paľom Mikulíkom, ku ktorému mal silné osobné aj kolegiálne puto.
Spoločné chvíle pri sporáku
S Mikulíkom a kolegami ako Luknár, Noga či Hajdu si robili kulinárske večery. Paľo, ktorému ku koncu života ubúdali sily, viedol Kronera pri varení pomocou laserovej baterky. Spoločne vytvorili recept, ktorý sa stal legendou v ich kruhoch a dnes ho Janko pripravuje ako poctu kamarátovi – s láskou a rešpektom.
„Noga, Hajdu a Luknár vykonávali pomocné práce a ja som bol tovariš, ktorý mohol krájať jednotlivé suroviny,“ povedal.
Recept na kuracie prsia „Paľko Mikulík“ od Janka Kronera:
Tento originálny recept je jednoduchý na prípravu, ale ponúka nečakanú chuťovú hĺbku. Jeho základom sú kuracie kúsky v chrumkavom cestíčku, sladko-štipľavá omáčka a exotické tóny ananásu so sójovou omáčkou a mandľami.
Ingrediencie:
- 600 g kuracích pŕs
- 1 dl bieleho vína
- Sójová omáčka
- Mandle
- Cukor
- Ananásový kompót
- Soľ
- Solamyl
- Mletá sladká paprika
- Mletá štipľavá paprika
- Čínska koreniaca zmes (alternatíva: mletý zázvor a škorica)
- 3 vajcia
Postup:
- Kuracie prsia nakrájajte na kocky. Z vajec a solamylu vytvorte cestíčko, do ktorého mäso namočíte a vypražíte.
- V náleve z ananásu uduste ovocie, pridajte víno, sójovku, cukor, obe papriky a čínske korenie. Nechajte povariť.
- Do omáčky vložte vypražené mäso a opražené mandle. Podľa potreby zahustite solamylom zmiešaným s vodou.
- Krátko poduste a podávajte s ryžou.
Nemáte doma čínsku koreniacu zmes? Nevadí! Stačí trochu mletého zázvoru a štipka škorice. Výsledok bude aj tak výnimočný.