Začnite jarnú očistu výberom správnych potravín. Zelená farba bude vo vašom jedálničku dominovať. Ktoré potraviny vám dodajú energiu a pomôžu schudnúť?
Jar je v plnom prúde. Tí, ktorí majú možnosť, sadia prvé semienka zeleniny a rôznych byliniek. V obchodoch sa konečne začína objavovať prvé sezónne ovocie vypestované v našej krajine. Tie často obsahujú viac cenných látok ako ktorákoľvek superpotravina. Presvedčte sa sami o ich pozitívnych účinkoch na vaše zdravie a štíhlu líniu. Sú totiž skvelé pri diétach.
Klíčenie – zázrak prírody
Vedeli ste, že už po dvoch hodinách klíčenia sa obsah vitamínov a ďalších cenných látok v semenách zvýši až o 200 percent? Polievková lyžica naklíčených semien je pre telo rovnako prospešná ako stovky gramov zrelej zeleniny. Využite preto skutočnosť, že na jar všetko klíči, a zaraďte do svojho jedálnička čo najviac klíčkov. Okrem dôležitých vitamínov a minerálov obsahujú klíčky aj esenciálne bielkoviny, aktívne enzýmy, antioxidanty a dôležitý vitamín B12.
Klíčky mungo alebo žeruchy sú bežne dostupné v supermarketoch. Doma si však môžete naklíčiť aj lucernu, fazuľu, šošovicu, cícer alebo zasadiť semená reďkovky. Okrem toho, v závislosti od druhu semien môžete úrodu zbierať už o dva až tri dni.
Vyberte si mikrozeleninu
Klíčky a výhonky patria medzi mladú zeleninu, známu aj ako mikrozelenina. Ide o menšie druhy (od 2,5 do 7,5 cm) s aromatickou chuťou a vysokým obsahom živín. Najznámejšie sú reďkovky, jarná cibuľka, čakanka, rukola, špenát, kôpor a špargľa.
Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok a rastlinných zlúčenín sa konzumácia mikrozeleniny spája s nižším rizikom mnohých ochorení. Navyše ich môžete pomerne ľahko zaradiť do svojho jedálnička. Sú vhodné na natieranie na chlieb, ako aj do hlavných jedál. Ich výživová hodnota však teplom klesá, preto ich jedzte hlavne čerstvé, napríklad v šalátoch.
Ocot – vínny, jablkčný a umeocot
Všestrannosť octu je známa už mnoho rokov. Táto zložka sa používa na ochutenie potravín, ich konzervovanie, ale aj na zníženie hmotnosti, podporu trávenia alebo liečbu chorôb. Zatiaľ čo v kuchyni je najužitočnejší vínny ocot alebo umeocot, jablčný ocot vám môže pomôcť aj pri chudnutí.
Jablčný ocot sa pre svoje účinky dokonca nazýva elixírom mladosti. Kyseliny, ktoré obsahuje, pomáhajú ničiť toxíny a škodlivé baktérie v tele. Jeho pravidelná konzumácia má dokonca priaznivý vplyv na hladinu cukru a zlého cholesterolu v krvi a dokáže znížiť aj krvný tlak. Pri diétach sa používa na potlačenie chuti do jedla, odvodňovací účinok a podporu metabolizmu.
Kúzlo mliečneho kvasenia
Ploché bruško môžete dosiahnuť aj podporou tráviaceho procesu. To sa dá ľahko dosiahnuť konzumáciou fermentovanej zeleniny, ktorá je zároveň vitamínovou bombou pre telo. Okrem najbežnejšej kyslej kapusty môžete siahnuť aj po červenej repe, mrkve alebo uhorkách.
Bežnými produktmi mliečneho kvasenia však nie je len kvasená zelenina, ale aj kváskový chlieb, biely jogurt alebo kombucha. Tento obľúbený perlivý nápoj účinne detoxikuje organizmus a pri pravidelnom užívaní dokáže stimulovať metabolizmus. Oceníte však aj jeho nezvyčajnú a jedinečnú chuť.
Čaje v zime aj na jar
Hoci sa čaj prirodzene spája skôr so zimnými mesiacmi, s príchodom jari by ste sa ho rozhodne nemali vzdať. Práve v tomto ročnom období je čaj najlepší. Niektoré sušené zmesi môžete dokonca vymeniť za čerstvé bylinky, napríklad žihľavu. Aké ďalšie stoja za zváženie?
Pestrec mariánsky – podpora pečene (detoxikácia organizmu)
Kotvičník zemný – afrodiziakálne účinky a duševná podpora
Púpava lekárska – detoxikácia a očista organizmu
Potočnica – podpora trávenia