Cukor na Slovensku náhle ZLACNEL! Ako to však zasiahne SLADKOSTI či obľúbenú ZMRZLINU?

cena cukor
Zdroj: Canva
Reklama

Po tom, čo ceny cukru minulý rok vystrelili na historické maximá, sa situácia výrazne otočila. Cukor je v obchodoch opäť dostupnejší a lacnejší , dokonca o takmer polovicu oproti rovnakému obdobiu vlani. Klesajúce ceny však nepotešia milovníkov sladkostí, pretože na cenovkách zákuskov či zmrzliny sa tento pokles zatiaľ neodzrkadlí.

Prebytok cukru tlačí cenu nadol

Ešte na jeseň 2023 dosahovala cena cukru rekordné hodnoty – bola najvyššia za posledných viac než desať rokov. Situácia sa však výrazne zmenila. V posledných mesiacoch ceny cukru na svetových trhoch systematicky klesajú. „Dôvodom je silnejšia produkcia v ázijských krajinách ako India, Thajsko a Čína,“ vysvetľuje analytik XTB Marek Nemky. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Na globálnom trhu je preto prebytok tejto suroviny. Podľa odborníkov z odvetvia k tomu prispieva aj nižšia spotreba, ktorá súvisí so zdražovaním ďalších sladkých produktov. „Výrobky, ktoré obsahujú kakao, majú vyššiu cenu, a tým sa to odráža aj na spotrebe týchto výrobkov, ktoré obsahujú aj cukor,“ dodáva Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku.

Zníženie cien sa v obchodoch prejavilo

Dnes sa cukor predáva približne za 30 centov za kilogram, čo sú hodnoty spred dvoch a pol roka. Kto sledoval akcie v supermarketoch, mohol v uplynulých dňoch naraziť aj na ceny okolo 65 centov za kilo kryštálového cukru. „Cukor sa stabilizoval po tom, čo v uplynulých rokoch až neprimerane vystrelil,“ konštatuje analytik Nemky.

Podľa údajov Štatistického úradu SR sme vlani v apríli za kilogram cukru platili viac ako jedno euro. Aktuálne je to o desiatky percent menej, čo je priaznivá správa najmä pred začiatkom sezóny zavárania a domácich džemov.

Zlacnenie sa sladkostí nedotkne

Zákazníci však nemôžu počítať s tým, že lacnejší cukor sa automaticky prejaví aj na cenách hotových sladkostí, ako sú zmrzlina, zákusky či cukrovinky. „Pokles určite nemožno očakávať. My sme sa pokúsili zostať na minuloročných cenách, na rozdiel od cukru veľa ďalších položiek nám stúplo. Cena čokolády je historicky najvyššia,“ uviedla Monika Pokorná, majiteľka zmrzlinárne Favor.it.

Rovnaký pohľad majú aj výrobcovia pečiva a zákuskov. „Ich ceny sú závislé od ceny práce a výšky osobných nákladov, ktoré neustále rastú,“ hovorí Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Lacný cukor nebude navždy

Hoci sú dnes ceny cukru priaznivé, odborníci varujú, že ide pravdepodobne len o dočasný stav. Vývoj v najbližšom období môže ovplyvniť počasie aj výnosy z novej úrody. „Príde k zvýšeniu cien všeobecne v Európe,“ upozorňuje Michal Abelovič.

Aj napriek aktuálne priaznivým číslam teda spotrebitelia nemôžu očakávať, že si budú cukor v takýchto cenách dopriavať dlhodobo.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Ekonomika a biznis