42-ročná cukrárka a porotkyňa z obľúbenej šou Pečie celé Slovensko, Petra Tóthová, neobjavila svoju vášeň pre pečenie za kuchynským stolom, ale na druhej strane sveta.
Ako sme písali nedávno, práve dovolenka vo Venezuele pred dvadsiatimi rokmi sa pre ňu stala zlomovým momentom, píše portál zena.pravda.sk.
„Ochutnala som marakujový tart a vtedy som si povedala – toto chcem vedieť robiť,“ spomenula s úsmevom pri krste svojej najnovšej kuchárskej knihy.
Cestovateľská vášeň
Cesta za sladkým snom ju zaviedla do cukrárskych škôl v Peru, Spojených arabských emirátoch a inšpiráciu čerpala aj u renomovanej anglickej cukrárky Peggy Porschen. Dnes je jej rukopis nezameniteľný – špecializuje sa na dekorovanie tort a zákuskov, ktoré svojou precíznosťou a estetikou hravo konkurujú umeleckým dielam.

Cestovateľskú vášeň má v sebe aj vďaka profesii letušky, ktorú kedysi vykonávala. V kuchyni nemá obavu experimentovať a skúšať nové recepty. Svojich fanúšikov pravidelne zásobuje skvelými receptami, ale kto by si myslel, že si u nej zamaškrtí iba na sladkých dezertoch, veľmi sa mýli.
Inšpiratívna mama dokáže pripraviť slané jedlá s prehľadom a rovnako dokonale ako sladké pochutiny, dodáva Dobré jedlo. Majsterka poliev a krémov prekvapila domácou pizzou, ktorú, keď si pripravíte, do pizzerie možno už ani nezavítate.
Domáca pizza Petry Tóthovej
Ingrediencie na cesto:
- 280g kvalitnej múky na pizzu
- 70g semolinovej múky
- 3,5 -7 g čerstvých kvasníc (podľa dĺžky kysnutia)
- 18 ml oleja
- 145 ml vlažnej vody
- 6g soli
Na ozdobu:
- paradajková omáčka, bazalka, syr, šunka, šampiňóny, olivy alebo akékoľvek prísady podľa vlastnej chuti

Postup – krátka príprava:
- Zmiešajte všetky suroviny a 7 g droždia. Vymieste cesto a nechajte v mise podkysnúť.
- Zapnite rúru na maximum s kameňom na pečenie. Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, rozdeľte ho na dve pizze a rozvaľkajte alebo roztiahnite rukami.
- Pomúčte lopatu na pizzu a preložte pizzu. Tu ju nazdobte podľa chuti, ideálne je posypať syrom tesne pred pečením. V bežnej rúre pečte 8-10 minút.
Postup – dlhšia príprava:
- Zmiešajte všetky suroviny na cesto a 3,5 g droždia. Nechajte v mise postáť 10 minút. Premiešajte a odložte prikryté 30 minút. Zopakujte ešte jeden- až dvakrát.
- Odložte do chladničky, ideálne na cca 12-20 hodín. Rozdeľte na 2 časti. Pred pečením vyberte a nechajte podkysnúť 4 h. Zapnite rúru na maximum s kameňom na pečenie.
- Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, rozvaľkajte, ak nemáte skúsenosti s ručným tvarovaním pizze.
- Pomúčte lopatu na pizzu a preložte pizzu. Cesto ozdobte podľa chuti, ideálne je posypať syrom tesne pred pečením. V bežnej rúre ju pečte 8-10 minút.
Zdroj: Instagram/petratothova_official