Nedávny výskum publikovaný v European Journal of Preventive Cardiology odhalil, že niektoré bežné potraviny – konkrétne čaj, horká čokoláda, jablká a hrozno – môžu výrazne znížiť krvný tlak, a to podobne účinne ako niektoré lieky na hypertenziu.
Analýza 145 randomizovaných kontrolovaných štúdií ukázala, že pravidelná konzumácia potravín bohatých na flavan-3-oly – prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v týchto potravinách – môže viesť k zníženiu krvného tlaku. Účinok bol obzvlášť výrazný u ľudí s vysokým krvným tlakom a u tých, ktorí neužívajú lieky na hypertenziu. Píše o tom ScienceDaily.
Flavan-3-oly podporujú produkciu oxidu dusnatého v tele, čo pomáha uvoľňovať cievy a zlepšuje prietok krvi. Okrem toho zlepšujú funkciu endotelu – vnútornej výstelky ciev – čo je kľúčové pre celkové kardiovaskulárne zdravie. Píše o tom aj New York Post.
Odporúčané denné množstvá
Podľa štúdie by účinná denná dávka mohla zahŕňať:
- Približne 56 gramov horkej čokolády
- Tri šálky čaju
- Dve stredne veľké jablká
Vedci však upozorňujú, že je lepšie získavať flavan-3-oly z potravín než zo suplementov, pretože vysoké dávky doplnkov môžu spôsobiť problémy s pečeňou alebo interferovať s liekmi.
Ďalšie výhody
Okrem znižovania krvného tlaku môžu tieto potraviny priniesť aj ďalšie zdravotné benefity. Napríklad zelený čaj môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám. Červené hrozno obsahuje resveratrol, ktorý znižuje zápal a riziko srdcových ochorení. Jablká sú bohaté na rozpustnú vlákninu, antioxidanty a polyfenoly, čo podporuje zdravie srdca.