Vianoce si bez zemiakového šalátu azda ani nevieme predstaviť. Ten sa v domácnostiach často líši použitými ingredienciami. Čo robiť, aby bol šalát chuťovo vyvážený, vláčny a priam dokonalý?
Ako uvádza web idnes.cz, pri príprave zemiakového šalátu sú dôležité najmä zemiaky – respektíve výber tej správnej odrody zemiakov. Nemenej dôležité sú však aj ďalšie ingrediencie, ktoré dotvárajú vyváženú chuť všetkých surovín.
Pre mnoho rodín je príprava zemiakového šalátu doslova rituálom. Viacerí si pri jeho príprave totiž pospomínajú na chvíle, keď im ho s láskou pripravovala pri stole mama, či babička. Dôležité je mať tiež dôležitý cit pri dochucovaní šalátu, ale tiež dodržiavať hygienické zásady, ktoré zabezpečia, že nám na stole vydrží počas celých sviatkov.

Keďže ide o šalát, ktorého hlavnou ingredienciou sú zemiaky, je najdôležitejšie vybrať kvalitnú odrodu. Potrebné je kúpiť zemiaky varného typu A, ktorá sú aj na sáčkoch označované ako šalátové. Sú vhodné do šalátov najmä preto, lebo sa nerozvaria a aj po uvarení si držia pevný tvar. Zemiaky je najlepšie uvariť v šupke deň vopred, čím si uľahčíte ich následné lúpanie, i krájanie na úhľadné malé kocky.
To, čo do zemiakového šalátu patrí a čo nie, sa kraj od kraju líši a to aj na Slovensku. Základ by však okrem zemiakov mala tvoriť mrkva, kyslé uhorky, či na tvrdo uvarené vajíčko. Spojovacím materiálom je v tomto prípade kvalitná majonéza, ktorá však pri odľahčených verziách môže byť nahradená bielym jogurtom, či dokonca kyslou smotanou.

V niektorých rodinách si zemiakový šalát však nevedia predstaviť bez šunky, či salámy, ktorá je v šaláte nakrájaná na jemno. Avšak bodku za šalátom dodáva soľ, i čierne korenie. Ako však uvádza idnes.cz, pri príprave zemiakového šalátu je dôležité všetky ingrediencie nakrájať na približne rovnako veľké kusy, aby vyzeral harmonicky. A napokon všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Nikdy nemiešame dokopy horúce suroviny s majonézou!


