Doprajete si často ochutený JOGURT? Nemusí byť taký zdravý, ako si myslíte. TOTO v sebe obsahuje

jogurt, sladený
Ilustračné zábery Zdroj: Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Premýšľate, čo si pripraviť na zajtrajšie raňajky? Jogurt môže byť skvelou voľbou. Ak vám však nechutí klasický biely, často siahnete po dochutenom variante – či už pre seba, alebo pre deti. Práve tu je potrebná opatrnosť.

Ako uvádza portál vyšetrenie.sk, nie každý ochutený jogurt je totiž výživovo prospešný. Aby ste vybrali správne, mal by mať dostatok bielkovín, obsahovať živé kultúry a čo najmenej pridaného cukru.

Prečo je jogurt zdravý

Jogurt patrí medzi potraviny, ktoré majú pre organizmus viacero benefitov:

  • obsahuje probiotiká podporujúce správne fungovanie čriev
  • je bohatý na bielkoviny, ktoré zasýtia a pomáhajú pri regenerácii a raste svalov

Na čo si dať pozor pri výbere

Najvhodnejšie je zvoliť jogurt úplne bez pridaného cukru, prípadne s jeho minimálnym množstvom. Odborníci odporúčajú neprekročiť denne 25 g pridaného cukru u žien a 36 g u mužov. Ak už siahnete po ochutenom výrobku, uprednostnite ten, ktorý využíva prírodné sladidlá, napríklad stéviu.

Ešte lepšou alternatívou je kúpiť si čistý biely jogurt a dochutiť si ho doma podľa vlastnej chuti – napríklad kúskami čerstvého ovocia či malou lyžičkou medu.

Kľúčové zásady pri výbere jogurtu

  • pridaný cukor by nemal presiahnuť 5–7 g na porciu
  • ideálny je jogurt s obsahom aspoň 10 g bielkovín
  • uprednostnite výrobky so živými kultúrami, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre
  • vyhnite sa zbytočným prísadám ako umelé sladidlá, zahusťovadlá či farbivá
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie