Ak sa rozhodnete variť, skontrolujte, či má vaše ubytovanie kuchynku. Nie je to samozrejmosť. V mnohých apartmánoch nájdete len varnú kanvicu a minichladničku, spoločné kuchyne sú výnimkou.
Nie je jedno, či dovolenkujete v Istrii alebo v Dalmácii. Podľa skúseností Češky, ktorá v Chorvátsku žije už dve desaťročia, je sever krajiny (najmä oblasť okolo Poreču) drahší, pretože ho navštevujú prevažne Rakúšania. Dalmácia je o niečo lacnejšia a autentickejšia – výhodou sú aj menšie rozdiely v cenách medzi jednotlivými lokalitami.
Lacné aj exkluzívne údeniny
V obchodoch nájdete salámy a párky z kuracieho, morčacieho či bravčového mäsa za veľmi nízke ceny – často lacnejšie ako u nás. Naopak, sušené špeciality ako pršut či kulen pripomínajú talianske delikatesy. Tie sa skvele hodia k večernému poháru vína či piva, a tiež ako chutný suvenír. Obľúbené sú aj olivy a olivový olej, ktoré môžete kúpiť priamo od domácich alebo pri ceste – vďaka množstvu tabúľ s ponukami ich určite neprehliadnete.
Cenovo sú pečivo, údeniny a syry na úrovni Slovenska, niekedy dokonca aj výhodnejšie. Napríklad slnečnicový olej je výrazne lacnejší. Naopak, ovocie a zelenina nás začiatkom júna v supermarketoch veľmi nezaujali.
Lepšiu, no drahšiu ponuku nájdete na trhoch. Tam sa však rýchlo naučíte rozpoznať pravé domáce produkty od tých z veľkoskladu. Okrem ovocia či zeleniny tu natrafíte aj na domáce likéry, medy či sušené bylinky – hoci cenovo sú trhy vo všeobecnosti drahšie než obchody.
Ryby v supermarketoch sú celkom kvalitné, no na trhoch nájdete skutočne krásne kúsky – aj keď za vyššiu cenu.
Aj keď už Chorvátsko dávno nie je lacným rajom, stále ponúka možnosti, ako si ho užiť bez zbytočného plytvania. Všetko závisí od vašich očakávaní a preferencií – ak ste ochotní trochu plánovať, variť a nakupovať rozumne, môže byť dovolenka pri Jadrane rovnako krásna ako pred rokmi. Ale tentoraz s finančnou istotou.