Európania majú nedostatok DÔLEŽITÉHO vitamínu. Jeho užívaním by ste mohli ZNÍŽIŤ riziko TEJTO rakoviny

rakovina-vitamín
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/freepik, kjpargeter, vh-studio
Reklama

Mnohí odmietajú užívať doplnky stravy a sústredia sa iba na bežnú stravu či vypestované ovocie a zeleninu. Nová štúdia v časopise Nutrients však prišla so zistením, že užívanie jedného bežného vitamínu by mohlo znížiť riziko vzniku špecifickej rakoviny.

V prípade takzvaného slnečného vitamínu D výskumníci odhalili, že tento doplnok by mohol byť mimoriadne dôležitý pri prevencii aj liečbe kolorektálneho karcinómu, píše Unilad.

Analýza vplyvu vitamínu na riziko rakoviny

Rakovina hrubého čreva začína v hrubom čreve alebo konečníku, ktoré je zakončením hrubého čreva. Mnohé druhy kolorektálneho karcinómu začínajú ako výrastok nazývaný polyp.

Polypy sú bežné a väčšinou nezhubné, ale niektoré sa môžu časom prerásť do formy rakoviny. Za posledné desaťročie sa výskyt kolorektálneho karcinómu u mladých ľudí zvýšil, hoci nateraz nie sú úplne jasné príčiny jeho vzniku.

Podľa novej štúdie by vitamín D mohol byť účinný pri prevencii tejto rakoviny. Výskum, ktorý sa uskutočnil v Maďarsku, umožnil vedcom analyzovať vplyv vitamínu na riziko rakoviny a zápal.

„Najdôležitejším zistením je, že vitamín D hrá kľúčovú úlohu v prevencii a liečbe kolorektálneho karcinómu,“ povedal autor štúdie János Tamás Varga.

„Náš výskum jasne podporuje silnú koreláciu medzi hladinami 25-hydroxyvitamínu D (primárnej formy vitamínu D) a výsledkami liečby rakoviny,“ ozrejmuje.

Nedostatok vitamínu v Európe

Podľa výskumu je nedostatok vitamínu D spojený so zvýšeným rizikom kolorektálneho karcinómu, zatiaľ čo pacienti s kolorektálnym karcinómom a nižšími hladinami vitamínu D mali horšiu prognózu.

Výskumníci však zistili, že užívanie vitamínu u pacientov zlepšilo mieru prežitia. „Nedostatok vitamínu D je silne spojený so zvýšeným rizikom kolorektálneho karcinómu, pričom viaceré epidemiologické štúdie ho zdôrazňujú ako významný rizikový faktor,“ vysvetľuje štúdia.

Štúdia tiež zdôraznila, aká zraniteľná je spoločnosť voči nedostatku vitamínu, najmä v Európe. „Určité populácie sú obzvlášť zraniteľné voči nedostatku vitamínu D. Mestské populácie, kde znečistenie ovzdušia a hustá infraštruktúra obmedzujú vystavenie slnečnému žiareniu, sú vystavené väčšiemu riziku,“ vysvetľuje štúdia.

„V Európe zostáva nedostatok vitamínu D významným problémom. Údaje naznačujú, že 18 % populácie má hladinu vitamínu D v tele pod 30 nmol/l, zatiaľ čo 53 % má hladinu pod 50 nmol/l… Približne 40 % Európanov má nedostatok vitamínu D, pričom 13 % je klasifikovaných ako závažný nedostatok,“ uvádza štúdia.

Aká je ideálna dávka?

Vitamín D posilňuje zdravie kostí a svalov, podporuje imunitný systém a hrá dôležitú úlohu v nervovom systéme. Aká je odporúčaná dávka na užívanie?

Najlepšie je najskôr sa poradiť so svojím lekárom – ktorý vám môže poradiť na základe stavu vášho organizmu. Hlavná autorka Dr. Monika Fekete hovorí, že „na základe nášho výskumu odporúčame, aby si osoby s vysokým rizikom kolorektálneho karcinómu sledovali hladinu vitamínu D a v prípade potreby užívali denný doplnok vitamínu D v množstve 1000 – 4000 IU, najmä osoby s nízkou hladinou vitamínu D.“

Fekete dodáva, že „optimálne dávkovanie by malo byť prispôsobené zdravotnému stavu jednotlivca a aktuálnej hladine vitamínu D.“

„Celkovo vitamín D zohráva zásadnú úlohu vo fungovaní mnohých systémov a fyziologických procesov. Široká škála účinkov zdôrazňuje dôležitosť vitamínu D pre udržanie zdravia a podčiarkuje jeho ochrannú úlohu v prevencii chronických ochorení vrátane rakoviny,“ uzatvárajú odborníci v štúdii.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac