Vedci sa už dlhodobo zaujímajú o účinky flavanolov – rastlinných antioxidantov nachádzajúcich sa v kakau, čaji či jablkách – na zdravie s pribúdajúcim vekom. Tieto látky sú známe svojimi prospešnými účinkami na cievy, krvný obeh či funkciu mozgu. Nová štúdia z USA však naznačuje, že očakávaný zázrak proti zápalu u starších dospelých sa nekoná.
V každom prípade sa flavanoly môžu stať súčasťou zdravej výživy, no nemožno ich považovať za liek proti starnutiu či zápalom. Informuje o tom portál vysetrenie.zoznam.sk.
Štúdia na 20 000 účastníkoch
Analýza publikovaná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition skúmala účinok denného doplnku s kakaovými flavanolmi na zápalové markery u starších ľudí. Do výskumu sa zapojilo viac než 20 000 účastníkov vo veku nad 60 rokov, ktorí počas troch rokov užívali buď flavanolový doplnok, alebo placebo.
Vedci sledovali markery zápalu, ako sú C-reaktívny proteín (CRP), interleukín-6 (IL-6) a tumor necrosis factor (TNF-α). Výsledky ukázali, že suplementácia kakaom neznížila systémový zápal významnejšie než placebo.

Flavanoly pomáhajú cievam a mozgu, nie zápalu
Aj keď doplnky s kakaom nezabránili zápalu, predchádzajúce výskumy naznačujú, že flavanoly môžu:
- zlepšiť elasticitu ciev a krvný obeh,
- podporiť funkciu mozgu a pamäť,
- regulovať krvný tlak a hladinu cholesterolu,
- priaznivo vplývať na zdravie srdca.
Vedci zdôrazňujú, že účinky flavanolov sa môžu líšiť podľa dávky, kvality doplnku a individuálnych faktorov, ako sú strava, genetika či pohybová aktivita.
Ako ich zaradiť do stravy?
Kakaové doplnky teda nie sú zázračným riešením proti starnutiu ani zápalom, no môžu byť vhodným doplnkom zdravej stravy. Prirodzené zdroje flavanolov, ako tmavá čokoláda s obsahom kakaa nad 70 %, čisté kakao, ovocie či zelený čaj, môžu telu prospieť, ak sa konzumujú s mierou.



