Tatranské reštaurácie už majú v ponuke prvé kilogramy medvedieho mäsa. Kým envirorezort hovorí o stmeľovaní národa pri spoločnom obede, podnikatelia v turizme zostávajú rozdelení. Niektorí sa do experimentu zapojili, ďalší váhajú a mnohí hovoria jasné „nie“.
Začalo sa to v tichosti, no teraz už Správa Tatranského národného parku (TANAP) otvorene priznáva, že lov medveďov nie je len o regulácii, ale aj o ich kulinárskom využití. Podľa riaditeľa Petra Olexu je už v chladiacich boxoch viac než desať ulovených šeliem. „Odlovených je viacero medveďov, máme ich vyše desať, nielen v TANAP-e, ale celkovo v kompetenčnom území zásahového tímu. A postupne pre tých, ktorí majú záujem o medvedie mäso, vybavujeme certifikáty,“ uviedol. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.
Mäso už je v reštauráciách
Medvedie mäso sa už dostalo do slovenských reštaurácií. TANAP odpredal prvých 200 kilogramov tejto netradičnej suroviny. Podľa dostupných informácií podnikatelia o špeciality prejavujú záujem, aj keď nie všetci sú ochotní o tom hovoriť verejne.
Oslovení traja hotelieri z Tatier, ktorí medvedie mäso nakúpili, zareagovali rôzne – niektorí ho už majú v ponuke, iní zatiaľ vyčkávajú. Otvorene sa k jeho propagácii však zatiaľ nikto nehlási.
Stmeľovanie národa či poburovanie hostí?
Zástancovia zavedenia medvedieho mäsa do jedálnych lístkov hovoria o pozitívnom spoločenskom efekte. Medzi najhlasnejších patrí štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa. „Ja si myslím, že nás to stmelí. Keď si sadneme k dobrému obedu, tak sa môžeme len dobre porozprávať. Ja som to vždy kritizoval, čo robili za Budaja. Otrávili medveďa a dali ho do kafilérie,“ vyhlásil.
Napriek tomu, nie všetkým takáto predstava chutí. Časť hotelierov sa drží bokom, ďalší zvažujú, či by takýto krok neodradil ich klientelu. „Niektorí sa obávajú, že by to znechutilo hostí,“ zaznelo od podnikateľov, ktorí sa k téme nechceli vyjadrovať verejne.
Rozporuplné reakcie na túto novinku
Hoci envirorezort tvrdí, že ide o nový spôsob, ako reguláciu medveďov premeniť na prospešnú aktivitu, kritici hovoria o necitlivom spôsobe narábania s ochranárskou témou. Prítomnosť medvedieho gulášu na tanieroch môže podľa nich narušiť dôveru turistov, najmä tých zo zahraničia.
Zatiaľ sa k iniciatíve oficiálne pridali len reštaurácie. Hotely a penzióny zvažujú aj reputačné riziká a možné reakcie verejnosti. Medvedie špeciality tak možno zostanú výlučne na tanieri odvážnejších prevádzok.