Hríb horký, červený či žlčový. Tieto plody nejedz. Ako ich spoznať a nepokaziť si praženicu?

Na snímke huby a hríby. Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Hríb červený

Hoci nie je jedovatý, ale „iba“ nejedlý, napriek tomu môže citlivejším ľuďom spôsobiť zažívacie problémy. Navyše je odporne horký. Ako si ho nepopliesť s jedlými hríbmi? A dal by sa – za dodržania určitých podmienok – predsa len nejako použiť v kuchyni?

Kde rastie a ako ho spoznať?

  • Hríb kríž rastie od júla do októbra, hlavne v ihličnatých lesoch v podhorských a horských oblastiach. V nížinách ho nájdeš len výnimočne.
  • Vôňa je nenápadná, ale chuť je veľmi horká.
  • Typický je pre neho svetlý, väčšinou šedohnedý klobúk a žlté rúrky. Tie sú najskôr citrónovo sfarbené, neskôr idú do olivovo žltej. Pri otlaku modrajú.
  • Noha je pod klobúkom žltá, ale smerom k zemi mení farbu na červenú až červenohnedú. Pokrýva ju jemná sieťka.
  • Dužina je belavá až krémovo žltá. Pri nakrojení rýchlo mení farbu do modra alebo modrozelena.

Recept z hríbu červeného? Radšej nie

„V publikácii významného mykológa Alberta Piláta sa môžeme dočítať, že dlhé prevarenie a opakovaná výmena vody by mala špongiu zbaviť horkosti, ale osobne nepoznám nikoho, kto by to nejako skúšal,“ hovorí mykológ Rudolf, ktorý experimenty s týmto nejedlým hríbom neodporúča. „Delikatesa to určite nebude, nielen kvôli zvyškovej horkosti, ale hlavne kvôli riziku žalúdočných ťažkostí u citlivejších osôb.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti