Denná porcia manga prekvapila: pri prediabete znížila ranný cukor a pridala „dobrú“ hmotu.
Šesť mesiacov trvajúci experiment na Florida State University (vedenie: Raedeh Basiri, George Mason University) porovnal u 23 dospelých s prediabetom dve jednoduché zvyky: každý deň 300 gramov čerstvého manga verzus izokalorický kontrolný snack. Hoci mango prinášalo približne 32 gramov prirodzených cukrov denne, výsledok nešiel proti zdravej logike – práve táto „sladšia“ voľba znížila glykémiu nalačno, udržala dlhodobý cukor (HbA1c) bez zhoršenia a zároveň posunula telesné zloženie smerom k vyššiemu podielu beztukovej hmoty. Píše o tom aj studyfinds.org.
Do randomizovaného pokusu vstúpili ľudia vo veku 50–70 rokov s BMI 18,5–34,9 a glykémiou na hranici diabetu. Účastníci nemali meniť jedálniček ani pohybové návyky; menil sa iba každodenný „malý chod“. Zámerom bolo otestovať tzv. efekt celého ovocia – keď cukor neprichádza sám, ale „zabalený“ vo vláknine, vode, vitamínoch a bioaktívnych látkach.
Skupina s mangom dosiahla nižšiu hladinu glukózy nalačno a ich HbA1c zostal stabilný, zatiaľ čo v kontrole sa zvýšil. Spolu s tým sa zlepšila citlivosť na inzulín a klesla inzulínová rezistencia. V telesnom zložení pribudla beztuková hmota (svaly, kosti, orgánové tkanivá) a objavil sa hranične významný pokles podielu telesného tuku; v kontrole naopak narástli BMI aj pomer pás-boky. Autori zhrnuli zistenia jednoznačne: „Napriek vyššiemu obsahu prirodzených cukrov v izokalorickom porovnaní prinieslo mango priaznivejšie glykemické ukazovatele aj zmeny v telesnom zložení.“
Prečo to dáva zmysel aj pri „sladkom“ ovocí
Cukor nie je len číslo na etikete. Keď je súčasťou celého plodu, telo ho spracúva inak než pridané cukry v spracovaných snackoch. Dlhšie trvajúci pokus (24 týždňov) navyše ukazuje, že u prediabetu sa efekt celého ovocia prejaví merateľne – a to nielen na glukóze, ale aj na zložení tela, ktoré úzko súvisí s rizikom prechodu do diabetu 2. typu.
Limity, ktoré treba mať na pamäti
- Malý súbor (n = 23) a obmedzená rôznorodosť vzorky; rozdiely v pohlaví/rase/etnicite riešili štatistickými úpravami.
- Hlavná sila štúdie bola počítaná pre glykémiu nalačno; sekundárne výsledky nie sú korigované na viacnásobné testovanie.
- Stravovanie účastníkov bolo samonahlasované, nie objektívne monitorované.
Výskum financoval National Mango Board. Podľa autorov nijako nezasahoval do dizajnu, zberu, analýz ani interpretácie. Článok bol publikovaný 26. augusta 2025 v časopise Foods a lokalita skúšania bola Tallahassee, Florida.