Len máloktorý Slovák odolá lahodnému segedínskemu gulášu, ktorý svojou vôňou a chuťou dokáže vyvolať spomienky na detstvo. Presne takto vníma toto tradičné jedlo talentovaná herečka Janka Kovalčíková, ktorá si jeho čaro osvojila už ako malá. Dnes, keď si pripravuje jedlo sama, vkladá do neho nielen svoje kulinárske schopnosti, ale aj kúsky spomienok a rodinného tepla.
Temperamentná a úspešná herečka z Prešova sa divákom predstavila v rôznych televíznych a internetových projektoch, ktoré jej umožnili ukázať svoj herecký talent a charizmu. Svoje miesto si získala v relácii Kredenc, internetovom seriáli a neskôr filmovom spracovaní Kavej, kde účinkovala po boku Aničky Jakab Rakovskej. Herecké príležitosti jej otvorili aj seriály Oteckovia, Dunaj, k vašim službám či nový televízny projekt V zovretí. Už počas štúdia na VŠMU hosťovala v Slovenskom národnom divadle a v roku 2020 sa stala jeho členkou.

Svoj temperament a vytrvalosť predviedla aj v 8. ročníku Let’s Dance, kde spoločne s tanečným partnerom Vilémom Šírom získala prvenstvo. Píše portál Dobré jedlo.
Súkromný život si Janka starostlivo stráži. Od roku 2020 je vydatá za Adama Graňáka, brata hokejovej legendy Dominika Graňáka, a ich svadba prebehla v úzkom kruhu bez bulvárneho humbuku. Napriek tomu, že svoje súkromie väčšinou neodkrýva ani na sociálnych sieťach, občas prezradí niečo o svojej láske k jedlu a vareniu. Z jej príspevkov je jasné, že obľubuje suši, cestoviny, zemiakové šúľance a samozrejme, segedínsky guláš, ktorý je pre ňu jedlom s vôňou detstva a rodinných chvíľ.
Legendárny segedín humenskej babky
Janka si spomína, že segedín, ktorý milovala už ako malá, pripravovala jej humenská babka Boženka. Recept sa stal legendou a herečka sa ho snaží napodobniť, aj keď vie, že pravý babkin segedín nikdy úplne nedosiahne.
Ingrediencie:
4 PORCIE, PRÍPRAVA: 15 MINÚT, VARENIE: 90 MINÚT
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 až 2 lyžice maďarskej mletej sladkej papriky
- 600 g bravčového pliecka alebo stehna
- 2 bobkové listy
- pár guľôčok nového korenia
- 600 g kvasenej kapusty
- kyslá smotana a cukor na dochutenie
- olej a maslo
- soľ, mleté čierne korenie
- knedľa na podávanie
Babkina tajná rada – vložiť bobkový list a nové korenie do čistej gázy, aby sa pri varení dali ľahko vybrať – sa stala základom Jankinho postupu. A kyslú kapustu nikdy neumýva, pretože práve jej prirodzená kyslosť dodáva gulášu ten pravý charakter a vyvoláva úsmev na tvári pri prvom ochutnaní.
Príprava segedínskeho guláša je u Janky rituálom: najprv na oleji s maslom opraží cibuľu a cesnak, potom pridáva mletú papriku a vriacu vodu v niekoľkých krokoch. Do zmesi sa postupne pridáva mäso a koreniny, ktoré sa dusia, kým mäso nezmäkne. Nakoniec sa primieša kyslá kapusta a segedín sa dochutí rozvarenou kyslou smotanou so štipkou soli a cukru. Takto pripravený guláš sa podáva s dobrou knedľou a rozvoniava celým domom, pripomínajúc vône detstva a bezpečného rodinného krbu.
Pre Janku Kovalčíkovú nie je varenie len každodennou činnosťou. Je to spôsob, ako prepojiť spomienky, tradície a lásku k jedlu do jedného chutného celku. Segedín podľa babkinho receptu je nielen lahodnou pochúťkou, ale aj malým kúskom domova, ktorý herečka rada zdieľa s priateľmi a rodinou.

