Ochutnali ste už potraviny s jedlým hmyzom? Sú maximálne bezpečné, výživné a niektoré chutia ako pukance.
Ondřej Činátl z Hmyzárny vyzdvihuje najmä červíky a cvrčky, ktoré sú medzi Čechmi a Slovákmi najobľúbenejšie. Dokonale zapadnú do diét, športovej výživy aj jogurtov, často im neodolajú ani tí najmenší. Potraviny s jedlým hmyzom síce búrajú predsudky, ale iba v niektorých európskych krajinách. Naše supermarkety ich zatiaľ nemajú v pláne ponúkať.
Aké zdravotné benefity sa skrývajú v hmyze? Prečo sa ho oplatí konzumovať? A môže v istom množstve predstavovať aj nebezpečenstvo?
Jedlý hmyz je výnimočne bohatý na bielkoviny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je zdrojom minerálov, ako železo, horčík a zinok, a niektoré druhy obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny. Má takisto nízky obsah sacharidov, preto je ideálny ako doplnok pre nízkosacharidové diéty. Je dobre stráviteľný, aj keď chitín v exoskelete môže byť ťažšie stráviteľný pre niektorých ľudí. Konzumácia je, samozrejme, bezpečná, ale ľudia, ktorí sú alergickí na kôrovce by mali byť opatrní, pretože hmyz patrí do rovnakej skupiny článkonožcov.
Akými úpravami prechádza hmyz až po stav, kedy je ho možné bezpečne konzumovať?
Hmyz sa chová v kontrolovaných podmienkach s dôrazom na čistotu a kvalitu krmiva. Pred spracovaním sa necháva krátko vyhladovať, aby sa vyprázdnil. Následne sa čistí a hlboko zmrazuje, čo primárne slúži k jeho usmrteniu a zároveň to pomáha zachovať kvalitu. V niektorých prípadoch sa realizuje aj blanšírovanie, alebo ošetrenie horúcou parou, ktorý eliminuje mikroorganizmy. Potom sa hmyz suší, praží alebo rozomieľa na prášok, čo zaisťuje bezpečnosť a dlhú trvanlivosť.
V akej forme je hmyz najzdravší? Z čoho dokážeme vyťažiť maximum benefitov?
Najviac benefitov poskytuje hmyz v sušenej alebo jemne praženej forme, pretože si zachováva všetky živiny. Cvrčia múka je skvelým zdrojom bielkovín, pretože sa ľahko pridáva do bežných potravín, ako pečivo, smoothies alebo cestoviny.
Európania si najradšej pochutnávajú na larvičkách a cvrčkoch. Ako je to u Slovákov a Čechov? Čo sa z jedlého hmyzu míňa „ako teplé rožky“?
Najobľúbenejšie sú sušené červíky a cvrčky. Nasledujú kobylky, ktoré sa často kupujú ako darček, resp. výzva pre obdarovaného. V neposlednom rade sú obľúbené aj chipsy a produkty zo športovej výživy.
Prečo je jedlý hmyz považovaný za ekologickú pochúťku? Ako zachraňuje planétu?
Jedlý hmyz má minimálnu ekologickú stopu. Jeho chov si vyžaduje len zlomok vody, krmiva a priestoru v porovnaní s tradičnými hospodárskymi zvieratami. Navyše, produkuje výrazne menej emisií CO2. Niektoré druhy síce uvoľňujú malé množstvo metánu alebo oxidu dusného, ale stále ide o oveľa nižšie hodnoty než pri hovädzom dobytku.
Priblížite nám, ako to vyzerá a funguje na takej bežnej hmyzej farme?
Hmyzie farmy sú moderné a efektívne prevádzky s regulovanou teplotou, vlhkosťou a osvetlením. Hmyz sa chová v špeciálnych boxoch s optimálnymi podmienkami pre rast. Celý proces je hygienicky kontrolovaný. Rovnako ako v lepších chovoch hospodárskych zvierat, aj tu sa dbá na kvalitu života hmyzu – welfare, a to aj napriek tomu, že to hmyz vlastne ani nevníma.
Dokážeme si takéto cvrčky pripraviť aj doma? Ako na to?
Áno, ale neodporúčame to. Na farmách sú prísne hygienické podmienky spracovania aj chovu, ktoré doma dosiahneme len ťažko. Taktiež je dobre známe, že cvrčky cvrlikajú, takže pokiaľ vám utečú, nie je to nič príjemné. Potrebujú teplotu okolo 28 °C, dostatok krmiva (napr. obilné zmesi, čerstvú zeleninu) a vhodné úkryty, ako sú napr. kusy kartónu. Dôležitá je aj správna vlhkosť. Prostredie by nemalo byť príliš suché, ale ani premokrené.
Existujú nejaké obmedzenia alebo prekážky, kedy by sme mali zvážiť konzumáciu jedlého hmyzu? Je vhodný pre všetkých?
Hmyz je vhodný pre väčšinu ľudí, vrátane športovcov, detí a seniorov. Opatrní by mali byť najmä tí, ktorí majú alergiu na kôrovce.
Mnohí, čo ešte nemali tú česť s jedlým hmyzom, sa pýtajú, ako chutí. K čomu by ste chute prirovnali?
Hmyz má jemnú, ľahko orieškovú chuť. Pražené cvrčky pripomínajú popcorn alebo oriešky, zatiaľ čo larvy majú maslovú chuť. Ideálne sú solené varianty, ktoré neprebíjajú pôvodnú chuť a zároveň chuti dodávajú šmrnc.
Klasická müsli tyčinka vs. cvrčia müsli tyčinka. Ako je to s nutričnými hodnotami? Ktorý variant je výživnejší? Akú úlohu zohrávajú cvrčky, čo sa týka energie?
V prvom rade cvrčie tyčinky neobsahujú umelé sladidlá, konzervanty, palmový olej, sóju alebo srvátku. Ide o starostlivo vyberané prírodné ingrediencie a vďaka cvrčiemu proteínu je možné udržať nižší obsah cukrov a sacharidov. Kvalitné prírodné cvrčie tuky dodávajú 2-krát viac energie než sacharidy.
S čím neodporúčate jedlý hmyz kombinovať? Je vhodný do mlieka či jogurtov?
Hmyz je veľmi univerzálna surovina, ktorú môžeme kombinovať s mnohými potravinami. Najlepšie sa hodí do slaných aj sladkých jedál, napríklad do cestovín, ázijských jedál, pečiva alebo do smoothies. Do mlieka a jogurtov sa hodí najmä vo forme prášku, ale špecifická konzistencia nemusí každému vyhovovať. Cvrčí prášok sa dá ľahko zmiešať s ovsenými kašami alebo koktejlami, čo nám dovoľuje experimentovať s chuťami.
Nie každému sa dobre pozerá na chrumkavé cvrčky, avšak vy ponúkate aj cvrčiu múku. Ako rôzne ju môžeme použiť?
Cvrčia múka je skvelá ingrediencia do pečenia, palaciniek, cestovín alebo aj proteínových tyčiniek. Má jemnú orieškovú chuť a vysokú nutričnú hodnotu. Môžeme ju použiť ako čiastočnú náhradu bežnej múky, čím si zvýšime príjem bielkovín a ďalších živín.
Aký je váš top recept?
Proteínové smoothie s cvrčou múkou. Banán, mlieko, lyžica cvrčej múky a med – výživné a chutné!
Aké najčastejšie otázky dostávate? Z čoho zvyčajne majú obavy?
Ľudia sa najčastejšie pýtajú na bezpečnosť a chuť. Po vysvetlení, ako sa hmyz spracováva, väčšina obáv zmizne. Často víťazí zvedavosť a ľudia sú takmer vždy milo prekvapení, ako hmyz chutí a že vlastne na tom vlastne nič nie je.
Vo Veľkej Británii začali tento rok jedlý hmyz predávať aj v supermarketoch. Prečo by sa mal dostať aj do tých slovenských?
Vo Fínsku, Holandsku alebo Švajčiarsku sa jedlý hmyz bežne predáva v supermarketoch. Jeho zaradenie do maloobchodnej siete na Slovensku by znamenalo vyššiu dostupnosť pre širokú verejnosť a pomohlo by to k úplnej akceptácii jedlého hmyzu ako bežnej potraviny.
Chceli by sme tiež ubezpečiť zákazníkov, že sa nemusia báť tajného pridávania hmyzu do bežných potravín. Takéto veci sa naozaj nedejú a potraviny s jedlým hmyzom sú vždy označené a obsah hmyzu neskrývajú – naopak, obsah hmyzu na obale hrdo prezentujú.