Jedávate ju často? TÁTO potravina môže byť tichým spúšťačom cukrovky

Podľa výsledkov výskumu sa zistilo, že ľudia, ktorí preferujú konzumáciu zemiakov v podobe hranoliek, majú vyššiu pravdepodobnosť rozvoja cukrovky 2. typu
Podľa výsledkov výskumu sa zistilo, že ľudia, ktorí preferujú konzumáciu zemiakov v podobe hranoliek, majú vyššiu pravdepodobnosť rozvoja cukrovky 2. typu. Zdroj: Unsplash/Fernanda Martinez, Pexels/ Nataliya Vaitkevich, MART PRODUCTION
Reklama

Riziko vzniku cukrovky úzko súvisí s tým, akým spôsobom sú zemiaky pripravené a konzumované. Zemiaky, ktoré patria medzi najobľúbenejšie potraviny na Slovensku a sú známe pod rôznymi názvami ako krumple, bandurky, kartofle či grule, sa bežne jedia v rôznych úpravách – ako príloha, súčasť jedla alebo samostatný chod. Avšak, najnovšie vedecké štúdie naznačujú, že tento základný pokrm môže negatívne ovplyvniť zdravie, konkrétne zvýšiť riziko vzniku cukrovky, avšak kľúčový faktor pri tom zohráva spôsob jeho prípravy.

Podľa výsledkov výskumu sa zistilo, že ľudia, ktorí preferujú konzumáciu zemiakov v podobe hranoliek, majú vyššiu pravdepodobnosť rozvoja cukrovky 2. typu než tí, ktorí zemiaky konzumujú varené, pečené alebo ako zemiakovú kašu. Štatistické údaje ukazujú, že pravidelná konzumácia hranoliek tri razy týždenne zvyšuje riziko cukrovky o približne pätinu, a pri zvýšení frekvencie na päťkrát týždenne sa toto riziko ešte viac zvyšuje. Naopak, zemiaky pripravené inými spôsobmi spôsobujú len minimálny nárast pravdepodobnosti ochorenia. Informuje portál tvnoviny.sk.

Táto štúdia, uverejnená v renomovanom lekárskom časopise British Medical Journal, bola výsledkom dlhodobého medzinárodného výskumu vedeného odborníkmi z Harvardskej univerzity. Trvala takmer štyri desaťročia a zapojilo sa do nej viac ako 200-tisíc zdravotníckych pracovníkov, ktorí pravidelne vyplňovali dotazníky o svojom zdravotnom stave a stravovacích návykoch.

Podstata negatívneho vplyvu spočíva v tom, že zemiaky majú vysoký obsah škrobu, čo vedie k vysokému glykemickému indexu, ktorý môže nepriaznivo vplývať na hladinu cukru v krvi. Navyše, spôsoby ich úpravy ako vyprážanie môžu znižovať obsah dôležitých živín a zároveň zvyšovať množstvo nezdravých tukov a soli v jedle, čím sa zvyšuje záťaž na organizmus a riziko vzniku metabolických ochorení.

Zdroj: Unsplash/Fernanda Martinez

Vedci tiež zdôraznili, že nahradenie zemiakov obilninami v strave má pozitívny efekt, keďže znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Výmena zemiakov za celozrnné obilniny znižuje riziko ochorenia a ešte výraznejší pokles je zaznamenaný pri nahradení hranoliek obilninami.

Aj keď sú zemiaky vnímané ako tradičná a často vyhľadávaná potravina, ich miesto v zdravom jedálničku závisí predovšetkým od spôsobu ich prípravy. Pripravené varením, pečením alebo ako pyré, predstavujú nízkotučnú, výživnú potravinu bohatú na vlákninu, vitamín C a minerály ako draslík. Naopak, ich vyprážanie a následné solenie vedie k vysokej kalorickej hodnote jedla, ktorá môže prispieť k obezite a následne k cukrovke.

Nahrádzanie zemiakov bielou ryžou nie je odporúčané, pretože tá môže viesť k ešte vyššiemu riziku cukrovky. Oveľa vhodnejšou alternatívou sú celozrnné obilniny, hnedá ryža, celozrnné cestoviny či sladké zemiaky, ktoré prinášajú lepšie nutričné hodnoty a priaznivejšie účinky na zdravie.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti