Jej recept ohúril aj Karla Gotta. Upečte si sladkú vianočnú klasiku od Heleny Vondráčkovej, TAKTO bude chutiť dokonale!

Vianočná štóla speváčky Heleny Vondráčkovej. Jej recept obľuboval aj Karel Gott. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Instagram/helenavondrackovacz , istock/mtreasure
Reklama

Vianočné pečenie sa v mnohých domácnostiach pomaly ale isto chýli ku koncu, i tak sa ešte nájde recept, ktorý vás zaujme rovnako, ako dokázal nadchnúť aj maestra Karla Gotta.

Speváčka Helena Vondráčková patrí ku skvelým kuchárkam, ktorá aj vypeká, varí, no postavu si udržuje vždy štíhlu. Ako prezradila pre Báječnú ženu, drastické diéty u nej nájdete ťažko.

„Nekamarátim sa s akoukoľvek drastickou diétou. Jem všetko, ale s mierou. A moje varenie? Chváli si ho aj manžel Martin, ktorý sa so mnou v kuchyni strieda. Ja pre zmenu chválim jeho kulinárske umenie. Alebo inak povedané, zjeme si to, čo si navaríme…“ prezradila dávnejšie speváčka.

Dlhá história zákusku

Nepohrdne ani sladkými dezertami, no a s blížiacimi sa vianočnými sviatkami má speváčka hitov v rukáve tromf, ktorým dokázala ohúriť aj maestra Karla Gotta.

Bez vianočnej štóly si mnohé domácnosti nedokážu predstaviť štedrovečerný stôl. Toto sladké pečivo má rovnako ako napríklad vianočka veľmi dlhú históriu.

Tradične sa podáva v nemecky hovoriacich krajinách, ale podobné recepty nájdeme aj v iných krajinách, píše ireceptar.cz. Obsahuje množstvo sušeného ovocia, orechov a je tiež typicky zasnežená poriadnou vrstvou práškového cukru.

Speváčka Helena Vondráčková. Foto: Instagram/helenavondrackovacz

Nedal na ňu dopustiť ani Gott

Aby bola naozaj chutná, necháva sa niekoľko dní až týždňov odležať. Pôvodné recepty nesmeli obsahovať maslo či mlieko, dnes nie sú výnimkou ani recepty s tvarohovými štólami.

Niektorým zákuskom stačí príprava pár dní pred sviatkami, pri štóle by ste si mali nechať dostatočnú časovú rezervu, aby si stihla do Vianoc odpočinúť.

Vyskúšať môžete aj postup od Heleny Vondráčkovej. Na jej múčnik nedal dopustiť spevák Karel Gott, a keď už jemu natoľko chutí, v tom prípade stojí recept za skúšku.

„Ako som povedala, treba jesť s mierou. Veď aj jedno známe príslovie vraví, aby sme jedli do polosýta, aj pili do poloplna a budeme dlho zdraví… Vianočné štóly, teda akési nemecké vianočky, pečiem s predstihom, lebo musia byť správne odležané a vlhké,“ dodáva speváčka.

Vianočná štóla Heleny Vondráčkovej

Ingrediencie:

  • 2 vajíčka
  • 1 kilogram hladkej múky
  • mlieko
  • 80 g droždia
  • 60 g lúpaných mandlí nastrúhaných nahrubo
  • 380 g zmäknutého masla
  • 130 g kandizovaného ovocia
  • 380 g hrozienok
  • 150 g cukru/6 vrecúšok vanilkového cukru
  • štipka soli, citrónová kôra
Ilustračné foto. Zdroj: istock/mtreasure

Postup:

  1. Kvasnice rozmiešame v troške vlažného mlieka.
  2. Až sa kvások pekne zdvihne, pridajte do misky kilogram hladkej múky, vajcia, zmäknuté maslo, cukor a štipku soli.
  3. Zbežne premiešajte a pridajte ešte sparené a olúpané, následne pomleté mandle, hrozienka, kandizované ovocie, cukor alebo 6 vrecúšok vanilkového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna.
  4. Cesto starostlivo prepracujte rukami, nesmie byť príliš mäkké, ale ak by sa drobilo, pomôžte si lyžicou mlieka.
  5. Vypracovaný bochník nechajte pol hodiny až hodinu kysnúť.
  6. Štóla môže byť pletená podobne ako vianočka, ale je to cesto hutné, ktoré nebude také ľahké ako vianočka. Klasicky ho stačí rozváľať do obdĺžnika a dlhé strany preložiť do jeho prostriedku.
  7. Takto vzniknutú štólu premiestnite na vymastený a múkou posypaný plech, pokojne nechajte ešte odpočinúť, než sa rúra poriadne prehreje a potom pečte pri 180 ° C zhruba 45 minút.
  8. Nezabudnite, že štólu je potrebné riadne posypať práškovým cukrom a nechať odpočívať až do Vianoc.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Recepty