Jesenné obdobie so sebou prináša nielen krásne farby, ale aj sezónu jedlých gaštanov, ktoré sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie. Bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na ich vysoký obsah vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré podporujú srdcovo-cievny systém, mozog aj trávenie.
Jedlé gaštany sa tradične spájajú s jesennou gastronómiou a Vianocami. Okrem charakteristickej chuti prinášajú bohatý zdroj živín, ktoré sú pre organizmus dôležité. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, rôzne minerály a vlákninu. Podľa odborníkov sú prospešné pre zdravie srdca, mozgu, kostí a pomáhajú aj pri regulácii hmotnosti. Informuje o tom portál vysetrenie. zoznam.sk.
Gaštany pre srdce a mozog
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave zdôrazňuje, že draslík a horčík obsiahnuté v gaštanoch pomáhajú regulovať krvný tlak, čím podporujú zdravý srdcovo-cievny systém. Vitamíny skupiny B sú zase nevyhnutné pre správny neurologický vývoj a funkciu mozgu, pričom draslík zároveň zvyšuje prietok krvi do mozgu a podporuje zdravie nervového systému.
„Konzumácia gaštanov prispieva k správnemu fungovaniu mozgu a nervového systému, čím môžu podporiť celkovú duševnú pohodu a kognitívne schopnosti,“ uviedla Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ.
Vláknina a podpora trávenia
Okrem vitamínov a minerálov sú gaštany významným zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k zdravému tráveniu. Vláknina pomáha hromadiť stolicu, uľahčuje jej prechod črevami a predchádza zápche. Navyše zvyšuje pocit sýtosti, čo môže byť nápomocné pri regulácii telesnej hmotnosti.
Gaštany sú tiež vhodné pre kontrolu hladiny cukru v krvi. Hoci obsahujú vyššie množstvo sacharidov, vláknina spomaľuje ich vstrebávanie, čím sa zabraňuje prudkým výkyvom hladiny cukru. To je obzvlášť dôležité pre ľudí so sklonom k cukrovke alebo s metabolickými problémami.
Zdravie kostí a ďalšie benefity
Jedlé gaštany prispievajú aj k zdravým kostiam, keďže obsahujú minerály ako fosfor, železo a horčík, ktoré podporujú pevnosť kostí a správnu funkciu svalov. Ich pravidelná konzumácia je prospešná aj pre celkovú vitalitu a energetický metabolizmus.
Správna príprava a bezpečnosť
Hoci sú gaštany veľmi zdravé, odporúča sa ich tepelne upraviť. Surové gaštany obsahujú vysoké množstvo trieslovín, ktoré môžu u citlivých osôb spôsobiť tráviace ťažkosti, nevoľnosť či podráždenie žalúdka. Osoby s ochorením pečene alebo obličiek by mali konzumáciu surových gaštanov obmedziť alebo ich vždy tepelne upravovať – napríklad pečením, varom alebo dusením.
Konzumácia tepelne upravených gaštanov je bezpečná a umožňuje telu plne využiť ich nutričné benefity. Navyše, v období od septembra do decembra sú gaštany ľahko dostupné na trhoch a v obchodoch, čo z nich robí obľúbenú sezónnu pochúťku, ktorá dokáže podporiť zdravie celého organizmu.


