Aj keď jej osud jednu dôležitú vec nedoprial, Jožka Zaukolcová žije naplnený a láskavý život. Vďaka obrovskému talentu, pokore a podpore milujúceho manžela patrí medzi najobľúbenejšie cukrárky na Slovensku. Jej príbeh je plný inšpirácie, oddanosti, lásky a pokojného prijatia.
Keď sa Jožka vo veku 32 rokov vydala, bolo to v čase, keď sa ženy zvyčajne vydávali skôr. S Mirkom, mužom, ktorý nie je veľkým fanúšikom sladkostí, oslávili pred dvoma rokmi 20. výročie svadby. A hoci ich chuťové preferencie sú odlišné, ich srdcia bijú rovnako – pre seba navzájom. „Raz som si dala piaty kúsok koláča a on len neveriacky krútil hlavou,“ spomína s úsmevom cukrárka. No ani takéto drobné rozdiely im nezabránili vytvoriť si harmonický a láskavý domov.
Jožka sa preslávila nielen ako cukrárka s výnimočným citom pre detail, ale aj ako žena, ktorá si na vlastnú svadbu upiekla tortu. Bola orechová, s maslovým a čokoládovým krémom, potiahnutá sladkou modelovacou hmotou – klasika, ktorá odrážala jej štýl a vkus. S Mirkom prekonali aj tú najťažšiu životnú skúšku – túžbu po dieťati, ktorá nebola naplnená. „Aj keď nám nebolo dopriate byť rodičmi, máme jeden druhého a silnú rodinu okolo nás. To je naše požehnanie,“ priznáva s pokorou.
Od Považskej Bystrice až na vrchol slovenskej gastronómie
Jožkin príbeh sa začal v Považskej Bystrici, kde sa ako jedno z dvojčiat mala pôvodne volať Jozef. Plány rodičov však zmenilo narodenie dvoch dievčat – Jožky a Márie. Vyrastala v početnej rodine a s pečením pomáhala už od detstva. Napriek tomu o kariére cukrárky pôvodne neuvažovala. Až rodinný známy jej otvoril dvere na cukrársku školu. „Už v prvom ročníku som vedela, že toto je moje povolanie,“ spomína. Po rokoch vo výrobe začala učiť na odbornom učilišti a neskôr sa stala uznávanou autorkou cukrárskych kníh.
Po Nežnej revolúcii prekvapila okolie, keď sa rozhodla študovať teológiu. Hoci bola známou cukrárkou, pocítila potrebu duchovného smerovania a prihlásila sa na diaľkové štúdium. „Bolo to šesť rokov plných hľadania a odpovedí. Pochopila som mnohé veci a moja viera sa prehĺbila,“ povedala pre slovoplus.sk. Tento vnútorný posun v nej ešte viac upevnil pocit, že jej talent je dar, ktorý má zdieľať s inými.
Jožka je autorkou viacerých úspešných kníh. Za najnovšiu získala tri nominácie v Pantha Rhei Awards. Aj keď nepremenila ani jednu na víťazstvo, nominácie považuje za veľkú poctu. Úspechy však podľa nej nie sú len jej zásluhou. „Bez podpory môjho manžela by som to nezvládla. Je mojím obrovským šťastím – trpezlivý, chápavý, milujúci muž s veľkým srdcom,“ píše vo svojej knihe Pečieme s Jožkou.
Luhačovice, oddych a nové zážitky
Spoločné chvíle si manželia vychutnávajú aj na výletoch. Naposledy ich očarili Luhačovice – romantické české kúpele, kde si dopriali oddych len pre seba. Takéto chvíle sú pre ich vzťah vzácnym korením. Napriek pracovnej vyťaženosti si Jožka vždy nájde čas, aby sa spolu s manželom vybrali niekam na pár dní. „Cestovanie nám vracia do vzťahu novú energiu. Sú to chvíle, ktoré nás opäť spájajú,“ hovorí.
Jožka Zaukolcová nie je len špičková cukrárka, ale predovšetkým žena, ktorá si svoj život postavila na láske, viere a vďačnosti. Hoci jej život nepriniesol všetko, po čom túžila, ona sama doň vložila všetko, čo mohla – vrátane srdca, talentu a láskavosti.