Kapustové fliačky podľa Maroša Kramára sú jednoduchým a chutným receptom, ktorý si zvládne pripraviť každý. Recept pochádza ešte od jeho mamy a nedá naň dopustiť.
Ako informuje portál Dobré jedlo, Maroš Kramár je uznávaným slovenským hercom, ktorý je veľmi obľúbený aj v Česku. Podľa jeho slov je však aj výborným kuchárom: „Ale nikomu to nehovorte, lebo potom budú všetci chcieť, aby som varil,“ zavtipkoval. Taktiež dodal, že jeho najobľúbenejším jedlom sú kapustové fliačky, ktoré má rád už od detstva.
Obľúbené jedlo od mamy
Tento pokrm si doma pripravujú často a recept zdedil od svojej mamy: „Mamine domáce fliačky s kapustou som mohol jesť stále dokola a bez hanby si ich vypýtam aj dnes. No keby som, nedajbože, neobstál, poradím si s nimi sám.“
Okrem kapustových fliačkov zvládne uvariť aj niečo iné: „Praženice na všetky spôsoby a čaje viem ešte veľmi dobre,“ povedal s humorom.
Miluje kuchyňu z rôznych kútov sveta
Keď si môže dopriať jedlo v reštaurácii, jeho obľúbenými voľbami sú grilovaná chobotnica a sushi. Rád si však pochutí aj na tradičných bryndzových haluškách alebo klasike, ako je knedlo, vepřo, zelo. „Všetko, čo je dobré a čo varia vo svete,“ dodal.
Recept na kapustové fliačky Maroša Kramára:
- príprava trvá 35 minút, varenie približne 25 minút
Ingrediencie na fliačky
- 150 gramov hrubej múky
- 150 gramov polohrubej múky (+ múka na pomúčenie)
- 2 vajcia
- 110 mililitrov vlažnej vody
- soľ
Ingrediencie na kapustu:
- pol hlávky kapusty (nastrúhanej)
- 100 gramov trstinového cukru
- čierne mleté korenie
- mletá škorica
- olej
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Začnite prípravou fliačkov: V mise alebo priamo na pomúčenej doske spojte všetky ingrediencie a vytvorte nelepivé, elastické cesto. Nechajte ho odpočinúť približne 15 minút, aby sa lepok uvoľnil a práca s cestom bola jednoduchšia.
Rozdeľte cesto na dva bochníky a každý vyvaľkajte na hrúbku 1 mm, pričom jeho povrch mierne pomúčte. Nakrájajte cesto na pásy široké 6 cm a naukladajte ich na seba. Následne ich rozkrájajte na 1 cm široké pásiky, ktoré otočíte a nakrájate na štvorčeky. Na záver ich rozhádžte po pomúčenej doske, aby sa nelepili.
Kapustu nastrúhajte a cukor skaramelizujte. Po zhnednutí cukru do hrnca pridajte olej, aby sa nespálil. Následne vložte kapustu, osoľte ju, podlejte vodou a nechajte podusiť. Keď je kapusta takmer mäkká, okoreňte ju, posypte mletou škoricou, dôkladne premiešajte a nechajte odpariť prebytočnú vodu.
Uvarte fliačky v osolenej vode a následne ich dôkladne zmiešajte so skaramelizovanou kapustou. Na tanieri ich posypte práškovým cukrom a servírujte. Prajeme dobrú chuť!