Klasika, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole. Recept na domáci KRÉMOVÝ vaječný likér ohúri aj návštevu!

Ilustračné foto. Zdroj: canva
Reklama

Vianočné sviatky sa nezadržateľne blížia a gazdinky hľadajú množstvo skvelých receptov na prípravu domácich pokrmov či nápojov. K Štedrému dňu patria rôzne klasiky, ktoré si dokážete zhotoviť z niekoľkých surovín.

Medovníky, linecké koláčiky, metrový koláč, opitý Izidor, roláda či šuhajdy. Vianočný čas sa spája s pečením a prípravou lahodných zákuskov, po ktorých si vyčítame, že nám váha ukazuje o pár kíl viac.

Existujú rôzne osvedčené recepty na sladké pochutiny, no čo gazdinka, to iný postup a ingrediencie. Nájsť univerzálny recept na tradičné vianočné zákusky je však pomerne ťažké.

Nápoje, ktoré môžete darovať

Na stoloch sa objavujú aj nápoje, ktoré zahrejú alebo uvoľnia štedrovečernú náladu. Jedným z nich je vaječný likér, ktorého krémová konzistencia a chuť navodia atmosféru blížiacich sa Vianoc či balenia darčekov. Jeho výhodou je univerzálne použitie, keďže si ho viete vychutnať samotne, ale pridať do kávy či ochutiť dezerty, píše portál mnamky-recepty.sita.sk.

Mnohí hľadajú nápady na darčeky, ktorými by potešili svojich blízkych. Nič lepšie než od srdca pripravený darček nemôže byť. A práve fľaša poctivého domáceho vaječného likéru môže taktiež urobiť radosť. Existujú aj expresné verzie bez tepelnej úpravy, ktorú zhotovíte na počkanie.

V dnešnom recepte si ale pripravíme sladký nápoj, ktorý prejde tepelnou úpravou.

Krémový vaječný likér

Ingrediencie:

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 0,5 litra rumu
  • 4 žĺtky
  • 1 plechovka Salka
  • 100 g práškového cukru
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/HandmadePictures

Postup:

  1. Žĺtky vložte do hrnca, pridajte mlieko a cukor a všetko spolu dobre premiešajte metličkou.
  2. Zmes pomaly zahrievajte. Stále miešajte, aby sa nepripálila a nechajte ju len krátko prejsť varom.
  3. Ak chcete extra hladkú a hustú konzistenciu, môžete zmes šľahať nad parou vo vodnom kúpeli. V tomto kroku je dôležité udržať teplotu približne 75–80 °C, aby sa vajcia nezrazili.
  4. Keď má likér požadovanú hustotu, odložte hrniec z ohňa. Keď mierne vychladne, postupne doň vmiešajte rum a sladené mlieko.
  5. Hotový nápoj prelejte do čistých sklenených fliaš a uložte do chladničky.

Okrem osvedčenej klasiky môžete siahnuť aj po rozličných príchutiach. Likér si môžete pripraviť s kávovou, vanilkovou či čokoládovou príchuťou. Ich príprava je taktiež nenáročná a výsledkom ohúrite aj návštevu.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti