Keňa, známa svojou kvalitnou kávou, čelí vážnym výzvam v dôsledku klimatických zmien. Pestovanie kávy, ktoré je zdrojom obživy pre tisíce farmárov, sa stáva čoraz náročnejším. Dôsledky pociťujú nielen miestni obyvatelia, ale aj celosvetový trh.
Čierne zlato pod tlakom
O situácii v Keni informuje portál BBC. Pre Simona Machariu, farmára s 2,5-hektárovou plantážou v oblasti Komothai, je káva „čiernym zlatom“. Jeho nadšenie však kalí zhoršujúca sa situácia. Napriek tomu, že šálka kávy v Európe stojí aj viac ako 3 eurá, jeho denný príjem je len zlomkom tejto sumy. Edita Mwangiová, ďalšia pestovateľka, denne prejde päť kilometrov, aby zarobila približne 1,40 eur, ktoré sotva postačujú na živobytie jej štyroch detí.
Káva v tieni klimatických zmien
Kávovníky sú mimoriadne citlivé na poveternostné podmienky, potrebujú stabilné teploty, dostatok zrážok a vlhkosť. Tieto faktory sú však pre Keňu čoraz väčším problémom. „Zmeny klímy sú obrovskou výzvou,“ hovorí John Kurigi, predseda organizácie Komothai Coffee Society, ktorá zastupuje 8 000 farmárov.
Podľa prieskumu spoločnosti Fairtrade International až 93 % pestovateľov kávy v Keni už pocítilo dopady klimatických zmien. Množstvo zrážok klesá, pričom suchá nahrávajú šíreniu škodcov a infekcií, ktoré ohrozujú až 80 % plodín.
Ekologické výzvy a zdravotné riziká
Farmári, aby bojovali proti škodcom, často používajú chemikálie ako herbicídy a insekticídy, medzi nimi aj kontroverzný Roundup, obsahujúci glyfosát. Táto látka, ktorú niektoré štúdie spájajú s rakovinou, je už v mnohých európskych krajinách zakázaná. Dlhodobé používanie chemikálií navyše ohrozuje kvalitu pôdy a môže mať vážne ekologické dopady.
Produkcia kávy je tiež mimoriadne náročná na vodu – na jedinú šálku je potrebných približne 140 litrov vody. Sucho a nadmerné čerpanie vody z riek však spôsobujú pokles hladín vodných zdrojov.
Svetová výzva
Káva môže rásť len v tropických oblastiach vo výške 1 000 až 2 000 metrov nad morom, a tak je Keňa jednou z mála krajín s ideálnymi podmienkami. Podobné problémy však trápia aj iné významné pestovateľské krajiny, ako Vietnam či Brazília.
Ak sa klimatická kríza nebude riešiť, hrozí, že pestovanie kávy v Keni a ďalších regiónoch výrazne klesne, čo by mohlo dramaticky ovplyvniť globálny trh a budúcnosť tejto obľúbenej plodiny.