Kráľovná talianskej kuchyne DOBÝJA svet: Ako pripraviť božské jedlá s MOZZARELLOU a jej krémovou dvojičkou burratou

mozzarella
Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva
Reklama

Mozzarella si vďaka svojej širokej škále použitia zaistila nesmrteľnú popularitu a trvalú pozíciu v gastronómii, a to nielen v talianskej. Pôvodná mozzarella, ktorá pochádza z regiónu Kampánia, sa tradične produkuje z mlieka vodných byvolov. Alternatívne, a cenovo dostupnejšie verzie, sú vyrobené z kravského mlieka a sú vhodnejšie najmä na varenie, pečenie či zapekanie.

Portál cas.sk prináša tri skvelé recepty, kde hlavnú úlohu zohráva práve tento slávny syr.

1. Špagety v paradajkovej omáčke s krémovou burratou

Tento recept pripravíte pre 4 až 6 osôb za približne 30 minút.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva

Ingrediencie:

1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku

Vločky čili podľa preferovanej pikantnosti

400 g paradajok, 100 g pretlaku z paradajok

250 ml hydinového vývaru

400 g špagiet

400 g burraty (prípadne mozzarelly)

Čerstvá bazalka na ozdobenie

Soľ, čerstvo mleté čierne korenie

2 polievkové lyžice olivového oleja

Postup prípravy:

Nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražte na rozpálenom oleji vo väčšej panvici. Pridajte vločky čili a smažte ešte minútu.

Pridajte nakrájané a olúpané paradajky (lúpanie pôjde ľahšie, ak ich krátko ponoríte do horúcej vody), pretlak a vývar. Zmes dochuťte soľou a korením.

Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte, kým sa omáčka nezahustí.

Špagety uvarte v slanej vode „al dente“ (na skus). Sceďte a premiešajte s paradajkovou omáčkou.

Servírujte na tanieri s natrhanou burratou a lístkami čerstvej bazalky. Ak používate menšie syrové bochníčky, podávajte jeden na každú porciu. Diner si sám natrhá syr a krémovú náplň premieša s cestovinou. Ak máte syr príliš veľký, natrhajte ho vopred a obe časti – pevnú aj tekutú – vmiešajte do porcie.

2. Luxusná polievka z pečených paprík s mozzarellou

Na 4 až 6 porcií. Príprava trvá 40 minút, pečenie približne 30 minút.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva

Ingrediencie:

2 červené papriky, 2 paradajky, 1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

Pol čajovej lyžičky mletej červenej papriky (sladkej)

1,2 litra hydinového vývaru

3 vetvičky tymianu

150 ml smotany na šľahanie

Mozzarella na ozdobu

Soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice olivového oleja

Postup prípravy:

Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Celé papriky a paradajky uložte na plech. Paradajky narežte do tvaru kríža, uľahčí to ich lúpanie. Pečte, kým sa na zelenine nevytvoria čierne fľaky. Paradajky sú hotové za 15 – 20 minút, papriky pečte asi o 15 minút dlhšie. Paradajky nechajte trochu vychladnúť a stiahnite z nich šupku. Papriky premiestnite do misy, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte ich odpočívať asi 10 minút. Potom ich jednoducho ošúpete. Dužinu paradajok a paprík nakrájajte na kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, opečte ich v hrnci na oleji. Pridajte nakrájanú zeleninu a krátko ju tiež opražte. Pridajte mletú papriku, zamiešajte a zalejte vývarom. Dochutíte soľou a korením.

Pridajte väčšinu lístkov tymianu a varte približne 20 minút. Polievku rozmixujte do hladka a zjemnite smotanou. Krátko zohrejte a podávajte s natrhanými kúskami mozzarelly a zvyšným tymianom. Pre maximálne krémový zážitok môžete pridať viac smotany a namiesto mozzarelly použiť burratu.

3. Naan so špargľou a mätovým pestom

Recept je určený pre 4 osoby. Príprava trvá 40 minút plus 1 hodina kysnutia.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva

Ingrediencie na naan:

7 g sušeného droždia, 120 ml vlažnej vody, 1 čajová lyžička kryštálového cukru

500 g hladkej múky, 120 ml bieleho jogurtu, 1 lyžica rastlinného oleja

Soľ, rozpustené maslo na potieranie

Ingrediencie na plnku:

500 g zelenej špargle (môže byť aj sterilizovaná)

Za hrsť lúpaných mandlí, 1 strúčik cesnaku

2 hrste petržlenovej vňate, 3 hrste čerstvej mäty

Kôra z jedného neošetreného citróna

50 ml olivového oleja, soľ

Na servírovanie:

250 g mozzarelly, za hrsť pistácií, mleté čierne korenie

Postup prípravy:

Naan: V malej miske zmiešajte droždie, vodu a cukor a nechajte stáť na teplom mieste 10 minút (kvások). Do misy s múkou spravte jamku, vlejte kvások, jogurt a olej a premiešajte. Keď sa suroviny spoja, pridajte soľ a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nechajte pod utierkou kysnúť asi hodinu.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov a vyvaľkajte natenko. Naan má typicky hruškovitý alebo okrúhly tvar. Rozpáľte panvicu a naany opekajte z oboch strán len pár sekúnd. Hotové placky potrite roztopeným maslom.

Pesto: Ak nepoužívate sterilizovanú špargľu, očistenú ju uvarte v slanej vode, aby zostala príjemne chrumkavá.

Do mixéra vložte mandle, cesnak, petržlenovú vňať a mätu. Pridajte citrónovú kôru, soľ a asi 50 ml oleja a rozmixujte na hladké pesto. Štyri naany potrite pestom, poukladajte na ne natrhanú mozzarellu a špargľu. Dokončite vizuálny zážitok posypaním nasekanými pistáciami a zvyškom mäty.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti