Mozzarella si vďaka svojej širokej škále použitia zaistila nesmrteľnú popularitu a trvalú pozíciu v gastronómii, a to nielen v talianskej. Pôvodná mozzarella, ktorá pochádza z regiónu Kampánia, sa tradične produkuje z mlieka vodných byvolov. Alternatívne, a cenovo dostupnejšie verzie, sú vyrobené z kravského mlieka a sú vhodnejšie najmä na varenie, pečenie či zapekanie.
Portál cas.sk prináša tri skvelé recepty, kde hlavnú úlohu zohráva práve tento slávny syr.
1. Špagety v paradajkovej omáčke s krémovou burratou
Tento recept pripravíte pre 4 až 6 osôb za približne 30 minút.

Ingrediencie:
1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku
Vločky čili podľa preferovanej pikantnosti
400 g paradajok, 100 g pretlaku z paradajok
250 ml hydinového vývaru
400 g špagiet
400 g burraty (prípadne mozzarelly)
Čerstvá bazalka na ozdobenie
Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
Postup prípravy:
Nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražte na rozpálenom oleji vo väčšej panvici. Pridajte vločky čili a smažte ešte minútu.
Pridajte nakrájané a olúpané paradajky (lúpanie pôjde ľahšie, ak ich krátko ponoríte do horúcej vody), pretlak a vývar. Zmes dochuťte soľou a korením.
Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte, kým sa omáčka nezahustí.
Špagety uvarte v slanej vode „al dente“ (na skus). Sceďte a premiešajte s paradajkovou omáčkou.
Servírujte na tanieri s natrhanou burratou a lístkami čerstvej bazalky. Ak používate menšie syrové bochníčky, podávajte jeden na každú porciu. Diner si sám natrhá syr a krémovú náplň premieša s cestovinou. Ak máte syr príliš veľký, natrhajte ho vopred a obe časti – pevnú aj tekutú – vmiešajte do porcie.
2. Luxusná polievka z pečených paprík s mozzarellou
Na 4 až 6 porcií. Príprava trvá 40 minút, pečenie približne 30 minút.

Ingrediencie:
2 červené papriky, 2 paradajky, 1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
Pol čajovej lyžičky mletej červenej papriky (sladkej)
1,2 litra hydinového vývaru
3 vetvičky tymianu
150 ml smotany na šľahanie
Mozzarella na ozdobu
Soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice olivového oleja
Postup prípravy:
Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Celé papriky a paradajky uložte na plech. Paradajky narežte do tvaru kríža, uľahčí to ich lúpanie. Pečte, kým sa na zelenine nevytvoria čierne fľaky. Paradajky sú hotové za 15 – 20 minút, papriky pečte asi o 15 minút dlhšie. Paradajky nechajte trochu vychladnúť a stiahnite z nich šupku. Papriky premiestnite do misy, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte ich odpočívať asi 10 minút. Potom ich jednoducho ošúpete. Dužinu paradajok a paprík nakrájajte na kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, opečte ich v hrnci na oleji. Pridajte nakrájanú zeleninu a krátko ju tiež opražte. Pridajte mletú papriku, zamiešajte a zalejte vývarom. Dochutíte soľou a korením.
Pridajte väčšinu lístkov tymianu a varte približne 20 minút. Polievku rozmixujte do hladka a zjemnite smotanou. Krátko zohrejte a podávajte s natrhanými kúskami mozzarelly a zvyšným tymianom. Pre maximálne krémový zážitok môžete pridať viac smotany a namiesto mozzarelly použiť burratu.
3. Naan so špargľou a mätovým pestom
Recept je určený pre 4 osoby. Príprava trvá 40 minút plus 1 hodina kysnutia.

Ingrediencie na naan:
7 g sušeného droždia, 120 ml vlažnej vody, 1 čajová lyžička kryštálového cukru
500 g hladkej múky, 120 ml bieleho jogurtu, 1 lyžica rastlinného oleja
Soľ, rozpustené maslo na potieranie
Ingrediencie na plnku:
500 g zelenej špargle (môže byť aj sterilizovaná)
Za hrsť lúpaných mandlí, 1 strúčik cesnaku
2 hrste petržlenovej vňate, 3 hrste čerstvej mäty
Kôra z jedného neošetreného citróna
50 ml olivového oleja, soľ
Na servírovanie:
250 g mozzarelly, za hrsť pistácií, mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Naan: V malej miske zmiešajte droždie, vodu a cukor a nechajte stáť na teplom mieste 10 minút (kvások). Do misy s múkou spravte jamku, vlejte kvások, jogurt a olej a premiešajte. Keď sa suroviny spoja, pridajte soľ a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nechajte pod utierkou kysnúť asi hodinu.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov a vyvaľkajte natenko. Naan má typicky hruškovitý alebo okrúhly tvar. Rozpáľte panvicu a naany opekajte z oboch strán len pár sekúnd. Hotové placky potrite roztopeným maslom.
Pesto: Ak nepoužívate sterilizovanú špargľu, očistenú ju uvarte v slanej vode, aby zostala príjemne chrumkavá.
Do mixéra vložte mandle, cesnak, petržlenovú vňať a mätu. Pridajte citrónovú kôru, soľ a asi 50 ml oleja a rozmixujte na hladké pesto. Štyri naany potrite pestom, poukladajte na ne natrhanú mozzarellu a špargľu. Dokončite vizuálny zážitok posypaním nasekanými pistáciami a zvyškom mäty.

