Krása prírody vo fľaši. Miriam Kalisová ZDIEĽALA recept na bazový sirup, ktorý si ZAMILUJETE!

Zdroj: Instagram/miriam.kalisova , Pinterest, Pixabay.com
Reklama

Sezóna bazy je v plnom prúde a známa tvár slovenského šoubiznisu, Miriam Kalisová, sa rozhodla podeliť o svoj overený recept na osviežujúci a liečivý bazový sirup. Ten môže byť ideálnym doplnkom letných drinkov, limonád či čaju. Navyše ho pripravíte bez zbytočnej chémie.

Bazové kvety by ste mali zbierať v čistom prostredí – určite nie pri cestách, kde by mohli byť znečistené výfukovými plynmi. Ideálne sú lúky alebo vaša vlastná záhrada. „Keď zbieram bazu, dávam pozor, aby som so sebou nezobrala vošky a chrobáčiky… tiež nezbieram už takú, čo je moc odkvitnutá, vyberám len pekné ‘čerstvé’ kvietky plné peľu,“ vysvetlila Kalisová na Instagrame.

Čo budete potrebovať?

Ak sa chcete pustiť do výroby sirupu, pripravte si nasledovné suroviny:

  • 600 g bazových kvetov
  • 5 citrónov
  • 2 limetky (voliteľné)
  • zväzok mäty alebo medovky (voliteľné)
  • 3,5 litra prevarenej a vychladnutej vody
  • 1,5 kg trstinového cukru
  • 2–3 čajové lyžičky práškového vitamínu C

Ako postupovať?

Kvety bazy nastrihajte (neodtrhávajte – zabránite tak stratám peľu) do veľkého čistého pohára alebo hrnca. Hrubé stonky odstráňte a nechajte len tenké. Tri citróny vytlačte a zvyšné dva nakrájajte na plátky – do sirupu tak pôjde aj aróma zo šupky. Kto chce, môže pridať aj limetky, či bylinky ako mäta a medovka.

Zmes zalejte vychladnutou prevarenou vodou, zakryte a nechajte macerovať 24 hodín na tmavšom mieste.

Zdroj: Instagram/miriam.kalisova

Filtrácia, cukor a pasterizácia

Na druhý deň všetko sceďte cez sitko. Kvety dobre vyžmýkajte, aby ste získali maximum šťavy. Do precedenej tekutiny vsypte cukor a za občasného miešania pomaly zahrievajte, ideálne na nízkej teplote.

„Keď sirup dosiahne 80 °C, tak ho pri tejto teplote udržíme asi 10 minút, aby prebehla pasterizácia,“ odporúča Miriam.

Na záver pridajte vitamín C, ktorý sirup prirodzene okyslí. Namiesto neho môžete použiť aj kyselinu citrónovú, ktorá zároveň slúži ako konzervant.

Sterilita je kľúčová

Kalisová nezabúda ani na hygienu pri plnení fliaš. „Plním do čistých fliaš, ktoré som po umytí prepláchla vriacou vodou z konvice, aby boli dokonalo čisté. Snažím sa do sirupu nepchať prsty a ani nechytať hrdlo fliaš, nech všetko zostane takmer sterilné,“ dodáva.

Zdroj: Instagram/miriam.kalisova
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti