Lacná zelenina, ktorá môže zachrániť život: TÁTO potravina ZNIŽUJE RIZIKO RAKOVINY čriev až o pätinu

Ilustračná foto. Zdroj: Canva
Reklama

Vedci upozorňujú, že bežne prehliadaná zelenina môže mať zásadný vplyv na zdravie čriev a celkovú imunitu. Nová štúdia spája pravidelnú konzumáciu kapustovej zeleniny, ako sú brokolica, kapusta, karfiol či ružičkový kel, s významným znížením rizika rakoviny čriev až o 20 %. Pre odborníkov ide o dôležitý signál, že drobné zmeny v jedálničku môžu mať dlhodobý vplyv na zdravie populácie.

V Spojenom kráľovstve je každý rok diagnostikovaných 44 000 nových prípadov rakoviny čriev, čím sa radí medzi štvrtý najčastejší typ rakoviny. S viac než 16 800 úmrtiami ročne patrí medzi druhé najnebezpečnejšie nádorové ochorenia, ktoré si vyžadujú preventívne opatrenia a zmeny životného štýlu. Informoval denník The Sun.

Lekári a odborníci upozorňujú, že zatiaľ čo nadmerná konzumácia červeného a spracovaného mäsa zvyšuje riziko vzniku ochorenia, zvýšený príjem krížokvetých zelenín môže pôsobiť ako účinná ochrana.

Ako kapustové zeleniny chránia telo

Analýza dát z viac než 17 štúdií, ktoré zahrnuli 639 539 účastníkov, ukázala, že denná konzumácia 20 až 40 gramov brokolice alebo iných krížokvetých zelenín poskytuje najväčší ochranný účinok. Nad túto hranicu účinok výrazne nenarastá a ochrana sa medzi 40 až 60 gramami denne stabilizuje.

Krížokveté zeleniny obsahujú množstvo fytochemikálií, vrátane flavonoidov, vlákniny, vitamínu C, karotenoidov a glukozinolátov. Pri žuvaní sa tieto látky premieňajú na bioaktívne izotiokyanáty.

Nielen brokolica, ale ja kapusta či karfiol sa ukázali ako efejtívne voči rakovine. Zdroj: Wikimedia commons
Nielen brokolica, ale ja kapusta či karfiol sa ukázali ako efejtívne voči rakovine. Zdroj: Wikimedia commons

Tieto látky dokážu:

  • blokovať enzýmy aktivujúce karcinogény,
  • spúšťať apoptózu (programovanú bunkovú smrť) v rakovinových bunkách,
  • zabraňovať tvorbe nových ciev v nádoroch, čo spomaľuje rast rakoviny.

Tieto mechanizmy z nepatrnej, lacnej zeleniny robia skutočného spojenca pri prevencii závažných ochorení.

Krížokveté zeleniny nie sú účinné len proti rakovine. Viaceré štúdie poukazujú na ich pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém.

Pomáhajú:

  • znižovať krvný tlak,
  • spomaľovať vznik aterosklerotických plakov,
  • inhibovať kalcifikáciu ciev, čím znižujú riziko infarktu a mŕtvice.

Vysoký obsah vitamínu K, nitrátov a izotiokyanátov navyše podporuje zdravú cirkuláciu a správnu funkciu srdca.

Dostupné a cenovo prijateľné riešenie

Najlepšie na tom je, že táto ochrana je lacná a dostupná pre každého. Brokolica, karfiol alebo kapusta sú relatívne lacné potreviny a dajú sa ľahko zakomponovať do každodenného jedálnička. Môžu byť súčasťou polievok, šalátov, zapekaných jedál, alebo ako príloha k hlavným jedlám.

Odborníci odporúčajú pravidelnú konzumáciu krížokvetých zelenín niekoľkokrát týždenne, najmä ako súčasť vyváženej stravy s dostatkom vlákniny a obmedzením spracovaného mäsa.

Rozdielne výsledky podľa regiónu

Podľa denníka Pravda však odborníci upozorňujú, že napriek presvedčivým výsledkom je potrebné zachovať opatrnosť. Väčšina skúmaných štúdií bola observačná, čo znamená, že ich výsledky mohli ovplyvniť metodické rozdiely, spoliehanie sa na spomienky účastníkov či iné mätúce faktory

Účinnosť ochrany pred rakovinou sa navyše líšila podľa regiónu – najvyšší účinok bol pozorovaný v Severnej Amerike a Ázii, zatiaľ čo v Európe a Austrálii bol menej zreteľný, čo naznačuje vplyv odlišných stravovacích návykov, spôsobu varenia či genetickej predispozície.

Kapustová zelenina teda nie je všeliek; komplexná prevencia rakoviny stále zahŕňa vyšší príjem vlákniny, obmedzenie červeného a spracovaného mäsa, udržiavanie zdravej hmotnosti, pravidelný pohyb, vyhýbanie sa fajčeniu a nadmernému alkoholu, a pravidelné preventívne prehliadky. Odborníci zároveň odporúčajú zaradiť aj ďalšie prospešné potraviny, ako sú mliečne výrobky, strukoviny, orechy či melón.

Podľa American Institute for Cancer Research (AICR) sú dôkazy o špecifickej ochrane kapustovej zeleniny zatiaľ „obmedzene presvedčivé“, no potraviny bohaté na vlákninu a neškrobovú zeleninu pravdepodobne chránia pred rakovinou hrubého čreva (zdroj: Denník Pravda).

Záver: Prevencia začína na tanieri

Hoci sa prevencia rakoviny čriev nespolieha len na jeden druh potraviny, štúdia jasne ukazuje, že krížokveté zeleniny môžu výrazne znížiť riziko závažného ochorenia. Kombinácia priaznivých látok, nízkej ceny a jednoduchosti prípravy z nich robí nenahraditeľnú súčasť zdravého životného štýlu.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)