Letné ovocie plné zdravia. Čerešne POMÁHAJÚ pri dne, nespavosti aj rakovine!

Zdroj: Canva
Reklama

Čerešne nie sú len symbolom leta, ale aj ovocím s výnimočnou nutričnou hodnotou. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov, minerálov a fytonutrientov môžu pomáhať pri prevencii viacerých ochorení aj ako súčasť podporného stravovania pri chronických diagnózach. 

Obsahujú látky, ktoré sa spájajú so znížením zápalu, lepšou kvalitou spánku či ochranou srdca a ciev. Odborné štúdie potvrdzujú priaznivé účinky čerešní najmä pri ochoreniach, ako je dna, artritída či metabolický syndróm. Informuje o tom portál vysetrenie.zoznam.sk.

Úľava pri bolestiach kĺbov

Jedným z najznámejších zdravotných benefitov čerešní je ich pozitívny vplyv na zníženie hladiny kyseliny močovej v krvi, ktorá spôsobuje dnu. Podľa výskumu publikovaného v Arthritis & Rheumatism sa riziko záchvatu dny znížilo až o 35 % pri konzumácii čerešní počas dvoch dní.

Obsahujú aj antokyány, ktoré pôsobia protizápalovo a môžu uľavovať od bolestí pri artritíde či osteoartritíde. Znižujú totiž hladiny zápalových markerov, ako je CRP, čím prispievajú k lepšiemu stavu pohybového aparátu.

Pomoc pre srdce a cievy

Čerešne sú bohaté na flavonoidy, vlákninu a draslík, čo ich robí účinnými pri ochrane kardiovaskulárneho systému. Prispievajú tiež k zníženiu krvného tlaku, chránia cievy a pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, ktorý je jedným z faktorov rozvoja aterosklerózy. Zároveň môžu znižovať hladinu LDL cholesterolu.

Zlepšenie kvality spánku

Čerešne, najmä kyslé odrody, obsahujú prirodzený melatonín – hormón zodpovedný za reguláciu spánkového cyklu. Konuzámcia čerešní alebo čerešňovej šťavy môže zlepšiť kvalitu spánku, predĺžiť jeho trvanie a znížiť nočné prebúdzanie.

Podpora trávenia a úľava pri zápche

Vysoký obsah rozpustenej vlákniny v čerešniach zlepšuje črevnú peristaltiku a pomáha predchádzať zápche. Vláknina pôsobí aj probioticky – podporuje rast potrebných črevných baktérií, ktoré sú nevyhnutné pri trávení.

Prevencia rakoviny

Antokyány, vitamín C a ďalšie antioxidanty v čerešniach pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k vzniku rakoviny.

Niektoré laboratórne štúdie ukazujú schopnosť týchto zlúčenín potláčať rast nádorových buniek, no u ľudí zatiaľ nie je účinnosť úplne preukázaná.

Pomoc pri obezite

Vďaka nízkemu glykemickému indexu čerešne nespôsobujú prudké výkyvy glukózy v krvi a môžu byť súčasťou redukčných diét.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie