V profesionálnych kuchyniach sa zásoby striktne evidujú a podobný systém môžete uplatniť aj doma. „My si zapisujeme na tabuľu, čo nám chýba alebo čo máme použiť,“ hovorí Tim Mangun.
Pred tým, než vyrazíte do obchodu alebo na trh, „skontrolujte, čo máte v špajzi, chladničke a mrazničke,“ radí Mangun. Pri dopĺňaní jedla platí pravidlo „first in, first out“ – najskôr spotrebujte staršie zásoby, aby nič nezostalo zabudnuté.
Mraznička je najlepším spojencom proti odpadu
Duran, otec dvoch detí, využíva mrazničku oveľa viac než priemerný kuchár.
„Moja mraznička je môj superhrdina proti plytvaniu,“ povedal. Väčšinu zvyškov môžete zamraziť na tri až štyri mesiace, ak urobíte príliš veľa.
Zamrazenie je jednoduchý spôsob, ako predĺžiť životnosť potravín. „Zamrazujem bylinky, nakrájanú zeleninu aj zvyšky, aby som ich mohol rýchlo použiť neskôr,“ vysvetľuje George Duran. Nezabudnite si vždy potraviny označiť, aby ste presne vedeli, čo kde máte.
Zvyšky? Skvelý základ pre vývar aj nakladanie
Kuchári odporúčajú zbierať šupky, bylinky a kosti na domáci vývar, ktorý je zdravší a chutnejší než kupovaný.
Mnohí skúsení kuchári si v mrazničke uchovávajú rôzne zvyšky určené na vývar. Šupky z cibule, mrkvové šupky, konce zeleru, prebytočné bylinky či kosti z kuracieho, hovädzieho, bravčového alebo rybieho mäsa sú skvelé na domáci vývar. Aj škrupiny z kreviet sú výborné.
„Domáci vývar je vždy omnoho chutnejší než ten kupovaný a dobre sa aj zmrazuje, takže ho môžete skladovať a používať podľa potreby,“ povedal Bell.
Formaro doplnil, že chuť dokážete získať varením surovín vo vode 30 minút (zeleninový vývar) až osem hodín (hovädzí či bravčový vývar) pred precedením.
Rýchle nakladanie zeleniny v octovom náleve je ďalší skvelý trik na zachovanie čerstvosti a chuti pre dlhšiu dobu.
„Je to veľmi jednoduché,“ povedal Bell. „Stačí ocot, cukor, soľ a voda. Môžete naložiť takmer akúkoľvek zeleninu,“ ktorá vydrží v chladničke aspoň štyri týždne.
Nebojte sa experimentovať
„Zvyšky nie sú hanba,“ tvrdí George Formaro. Skúste ich pridávať do omeliet, omáčok či polievok. Kreativita je pri varení najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť plytvaniu a zároveň si pochutnať na chutných jedlách.
„Treba ich využiť v ďalších jedlách — zvyšky dusenej zeleniny dajte do omelety, šťavu z pečeného mäsa do omáčky a pod. Kreativita je kľúčová,“ dodal.