Maliny budú sladšie, väčšie a odolnejšie: Skúste do pôdy pridať tento prekvapivý kuchynský ODPAD!

Zdroj: Pixabay.com/Kathas_Fotos, Alexas_Fotos
Reklama

Šťavnaté, sladké a nenáročné na priestor – malinám sa môže dariť aj v črepníkoch. No ak bojujete s malou úrodou, existuje jednoduchý trik, ktorý môže priniesť bohatšiu a chutnejšiu úrodu. Stačí siahnuť po niečom, čo vám zostane po raňajkách, konkrétne po kávovej usadenine.

Pestovanie malín nie je také jednoduché, ako sa zdá

Maliny patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie. Vhodné sú aj pre malé záhrady a dokonca aj pre pestovanie v nádobách, pokiaľ si zvolíte kompaktnú odrodu. Informuje o tom portál Express.co.uk.

Hoci sa môžu javiť ako ideálne ovocie na domáce pestovanie, neraz spôsobujú pestovateľom vrásky. „Považujú sa za náročné, najmä preto, že vyžadujú špecifické pôdne podmienky, dostatok svetla a správnu vlhkosť,“ uvádzajú odborníci.

K tomu sa pridáva aj ich náchylnosť na škodcov a choroby, nevyhnutnosť každoročného rezu a potreba opory pre vyššie rastúce odrody.

Malé plody? Môže za to nedostatok živín

Ak vaša malina kvitne, ale rodí malé a nevyzreté plody, problém môže byť v pôde. Riešením môže byť jednoduchá a ekologická pomôcka: kávová usadenina. „Kávová usadenina môže byť pre malinové kríky prospešným hnojivom. Obsahuje dusík a vitamíny, ktoré podporujú zdravý rast, najmä pri kyslomilných rastlinách, akými sú aj maliny,“ vysvetľujú záhradníci.

Ako kávu správne použiť?

Používajte ju s mierou a najlepšie na jar alebo začiatkom leta, ešte pred dozrievaním plodov. Naopak, po septembri už s aplikáciou prestaňte – nadbytok dusíka v tomto období by mohol oslabiť rastliny pred zimou.

Kávovú usadeninu môžete:

  • primiešať priamo do pôdy okolo kríkov,
  • pridať do kompostu, ktorý neskôr použijete ako pôdny substrát,
  • zabezpečiť lepšiu drenáž, čo napomáha rastu koreňov a vstrebávaniu živín.

Na čo si dať pozor?

  • Nepoužívajte ochutené kávy! Príchute a pridané látky môžu rastlinám uškodiť.
  • Nepreháňajte to s množstvom. Nadmerné množstvo kávovej usadeniny môže pôdu prekysliť alebo obmedziť prísun kyslíka ku koreňom.

Káva pomáha aj iným rastlinám

Okrem malín ocenia kávovú usadeninu aj ďalšie rastliny, ako napríklad:

  • čučoriedky, rododendrony a ruže,
  • zelenina ako mrkva, paprika či zemiaky.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti