Margaríny a nátierky už nemusia OHROZOVAŤ SRDCE: Štúdia prináša prekvapujúce výsledky

Ilustračná foto. Zdroj:Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Dlhoročný mýtus o „zlých tukoch“ v margarínoch a priemyselne spracovaných nátierkach sa otriasa v základoch. Nový výskum ukazuje, že ak sa tieto tuky konzumujú v bežnom množstve, pravdepodobne nemajú negatívny vplyv na zdravie srdca.

Štúdia, vedená odborníkmi z King’s College London a Univerzity v Maastrichte, bola publikovaná v prestížnom časopise American Journal of Clinical Nutrition. Vedci sa zamerali na účinky tzv. interesterifikovaných tukov (IE), ktoré sú bohaté buď na kyselinu palmitovú (z palmového oleja), alebo na kyselinu stearovú (z iných rastlinných tukov). Informoval denník Pravda.

Tieto tuky potravinársky priemysel často využíva ako náhradu za transmastné kyseliny a živočíšne tuky, ktoré sú známe svojim negatívnym účinkom na srdce.

V súčasnosti sú spracované potraviny často démonizované, ale naša štúdia ukazuje, že nie všetko spracovanie je škodlivé,“ vysvetľuje hlavná autorka, profesorka Sarah Berry z King’s College London.

Proces interesterifikácie totiž umožňuje vyrábať pevné tuky namiesto škodlivých transmastných kyselín a zároveň znižuje množstvo nasýtených tukov v potravinách. „Vzhľadom na ich široké využitie je výskum veľmi aktuálny,“ dodáva Berry.

Ako štúdia prebiehala

Do experimentu bolo zapojených 47 zdravých dospelých v rámci dvojito zaslepenej randomizovanej krížovej štúdie. Ani účastníci, ani vedci nevedeli, ktorý typ tuku sa testuje v danom období.

Každý dobrovoľník absolvoval dve rôzne diéty, každú po dobu šiestich týždňov. Diéty obsahovali muffiny a nátierky, ktoré boli vyrobené buď z tukov bohatých na kyselinu palmitovú, alebo stearovú, a predstavovali približne 10 % denného energetického príjmu.

Vedci sledovali širokú škálu kardiometabolických ukazovateľov, vrátane:

  • cholesterolu a triglyceridov v krvi
  • citlivosti na inzulín
  • obsahu tuku v pečeni
  • zápalových markerov
  • funkcie ciev

Zistenia prekvapili

Výsledky ukázali, že medzi dvoma typmi tukov neboli významné rozdiely v hladinách cholesterolu ani triglyceridov. Rovnako sa nemenil poměr celkového cholesterolu k HDL cholesterolu, ktorý je kľúčovým ukazovateľom rizika srdcových ochorení.

Štúdia tiež nezistila žiadne negatívne účinky na:

  • zápal
  • inzulínovú rezistenciu
  • tuk v pečeni
  • funkciu ciev

Výsledky teda naznačujú, že interesterifikované tuky bohaté na palmitovú aj stearovú kyselinu, pri bežnej konzumácii, nezvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení v krátkodobom horizonte.

Odborné komentáre

Naše zistenia prinášajú upokojujúce správy: tuky používané v margarínoch, pečive či sladkostiach pravdepodobne neškodia srdcu, ak sú konzumované v bežnom množstve,“ potvrdzuje Wendy Hall, profesorka výživových vied na King’s College London.

Hoci štúdia trvala len šesť týždňov – čo je dostatočné na sledovanie zmien v cholesterole a iných rizikových faktoroch – odborníci upozorňujú, že dlhodobé účinky je potrebné skúmať ďalej.

Projekt bol realizovaný v spolupráci King’s College London a Univerzity v Maastrichte, financoval ho Malajzijský úrad pre palmový olej.

Celkovo štúdia vyvracia obavy o negatívnom vplyve bežne konzumovaných priemyselných tukov na zdravie srdca, a to najmä v kontexte margarínov a nátierok.

 

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie