Herec Marián Slovák nevstúpil do sveta umenia priamo – pôvodne vyštudoval strednú školu so zameraním na záhradníctvo. Až neskôr sa rozhodol pre štúdium herectva, ktorým si postupne získal miesto na divadelných doskách i vo filmových a televíznych produkciách. Jeho známa tvár sa objavila v množstve obľúbených snímok, no mimo kamier vyniká aj v celkom inej oblasti – v kuchyni.
Marián Slovák sa netají tým, že varenie patrí k jeho obľúbeným činnostiam. „V domácnosti sa s manželkou striedame pri varení podľa toho, ako nám to vychádza časovo. Oboch nás to baví,“ prezradil v knihe Chuťovky z Markízy.
Zaspomínal si aj na vtipný moment zo začiatkov spoločného bývania. Jeho manželka sa pustila do pečenia pagáčov, no úplne iným spôsobom, než si pamätal od svojej starej mamy. Výsledkom boli tenučké placky, ktoré pripomínali skôr oblátky. Hádka bola na svete – a taká hlučná, že na dvere zaklopal ich kolega Jožko Bednárik. Po tom, čo mu vysvetlili, čo sa deje, vytiahol pagáče z koša, ochutnal ich… a napokon ich zjedol všetky. „Chutili mu veľmi,“ dodáva s úsmevom Slovák.

Hoci nákupy nepatria medzi jeho obľúbené činnosti, potraviny sú výnimkou. „Z toho sa postupne vyvinulo, že som bol ten, kto chodil nakupovať a zároveň aj varil,“ zveril sa v rozhovore pre denník SME. V kuchyni je ako doma a nebojí sa ani prípravy zveriny. Podľa jeho slov je výbornou voľbou napríklad srnčí alebo jelení chrbát, no rovnako chutný výsledok dosiahnete aj s divokým králikom. Tu je jeho obľúbený recept:
Recept od Mariána Slováka: Dusená divina s omáčkou a brusnicami
Ingrediencie:
- srnčí chrbát (prípadne iný druh diviny)
- 1 väčšia mrkva, petržlen
- 1 cibuľa
- 3 bobkové listy
- 10 guľôčok čierneho korenia
- 1,5 dl octu
- soľ
- údená slanina
- horčica
- kyslá smotana
- kryštálový cukor
- brusnicový kompót alebo džem
Postup:
- Zeleninu nakrájame na kolieska, pridáme ocot a koreniny. V asi pol litri vody ju povaríme približne 5 minút – vznikne nám tzv. moridlo.
- Mäso (napr. srnčí chrbát) prešpikujeme slaninou, vložíme do moridla a necháme odležať v chladničke po dobu siedmich dní.
- Po týždni prelejeme moridlo aj s mäsom do hrnca, zakryjeme a dusíme asi hodinu.
- Potom mäso vyberieme, potrieme horčicou, vložíme späť do pekáča spolu so zeleninou a zapečieme v rúre približne 30 minút.
- Medzitým z cukru pripravíme karamel, do ktorého primiešame rozmixovanú zeleninu aj s výpekom.
- Omáčku povaríme, dochutíme smotanou a podávame s nakrájaným mäsom. Na záver ozdobíme brusnicami.
Ako príloha sa podľa herca výborne hodí žemľová knedľa.