Marián Slovák prezradil svoj UNIKÁTNY RECEPT! Ak ho uvaríte rodine, zalizovať sa budú až za ušami

Herec Marián Slovák. Zdroj: TASR/Milan Soukup, Pavol Zachar, Pexels/Ana Tis
Reklama

Herec Marián Slovák nevstúpil do sveta umenia priamo – pôvodne vyštudoval strednú školu so zameraním na záhradníctvo. Až neskôr sa rozhodol pre štúdium herectva, ktorým si postupne získal miesto na divadelných doskách i vo filmových a televíznych produkciách. Jeho známa tvár sa objavila v množstve obľúbených snímok, no mimo kamier vyniká aj v celkom inej oblasti – v kuchyni.

Marián Slovák sa netají tým, že varenie patrí k jeho obľúbeným činnostiam. „V domácnosti sa s manželkou striedame pri varení podľa toho, ako nám to vychádza časovo. Oboch nás to baví,“ prezradil v knihe Chuťovky z Markízy.

 

Zaspomínal si aj na vtipný moment zo začiatkov spoločného bývania. Jeho manželka sa pustila do pečenia pagáčov, no úplne iným spôsobom, než si pamätal od svojej starej mamy. Výsledkom boli tenučké placky, ktoré pripomínali skôr oblátky. Hádka bola na svete – a taká hlučná, že na dvere zaklopal ich kolega Jožko Bednárik. Po tom, čo mu vysvetlili, čo sa deje, vytiahol pagáče z koša, ochutnal ich… a napokon ich zjedol všetky. „Chutili mu veľmi,“ dodáva s úsmevom Slovák.

Herec Marián Slovák počas skúšky pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela 14. novembra 2013. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Hoci nákupy nepatria medzi jeho obľúbené činnosti, potraviny sú výnimkou. „Z toho sa postupne vyvinulo, že som bol ten, kto chodil nakupovať a zároveň aj varil,“ zveril sa v rozhovore pre denník SME. V kuchyni je ako doma a nebojí sa ani prípravy zveriny. Podľa jeho slov je výbornou voľbou napríklad srnčí alebo jelení chrbát, no rovnako chutný výsledok dosiahnete aj s divokým králikom. Tu je jeho obľúbený recept:

 

Recept od Mariána Slováka: Dusená divina s omáčkou a brusnicami

Ingrediencie:

  • srnčí chrbát (prípadne iný druh diviny)
  • 1 väčšia mrkva, petržlen
  • 1 cibuľa
  • 3 bobkové listy
  • 10 guľôčok čierneho korenia
  • 1,5 dl octu
  • soľ
  • údená slanina
  • horčica
  • kyslá smotana
  • kryštálový cukor
  • brusnicový kompót alebo džem

 

Postup:

  1. Zeleninu nakrájame na kolieska, pridáme ocot a koreniny. V asi pol litri vody ju povaríme približne 5 minút – vznikne nám tzv. moridlo.
  2. Mäso (napr. srnčí chrbát) prešpikujeme slaninou, vložíme do moridla a necháme odležať v chladničke po dobu siedmich dní.
  3. Po týždni prelejeme moridlo aj s mäsom do hrnca, zakryjeme a dusíme asi hodinu.
  4. Potom mäso vyberieme, potrieme horčicou, vložíme späť do pekáča spolu so zeleninou a zapečieme v rúre približne 30 minút.
  5. Medzitým z cukru pripravíme karamel, do ktorého primiešame rozmixovanú zeleninu aj s výpekom.
  6. Omáčku povaríme, dochutíme smotanou a podávame s nakrájaným mäsom. Na záver ozdobíme brusnicami.

Ako príloha sa podľa herca výborne hodí žemľová knedľa.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Kultúra a showbiznis