Máte doma ČIERNY plastový príbor, plastové krájacie dosky alebo nelepivé panvice? Mali by ste ich vymeniť

Prečo niektoré kuchynské nástroje môžu byť pre vás jedovaté? Zdroj: Freepik/mdjaff, Racool_studio
Reklama

Niektoré kusy kuchynského náradia si vybojovali svoje miesto v našich kuchyniach vďaka svojej cenovej dostupnosti, odolnosti a jednoduchosti čistenia. Nový výskum však naznačuje, že niektoré základné predmety – čierny plastový príbor, plastové krájacie dosky a nelepivé panvice – môžu potenciálne uvoľňovať škodlivé látky do našich jedál. Nie je to druh korenia, ktorý hľadáme pri príprave zdravého, výživného jedla.

Takže, aké sú riziká spojené s týmito kúskami kuchynského náradia a aké sú bezpečnejšie alternatívy?

Problém s plastovými príbormi

Mnoho z nás má v kuchynských zásuvkách set čiernych plastových špachtlí, lyžíc a naberačiek. Nový výskum ukazuje, že môžu potenciálne uvoľňovať toxické retardéry horenia ako decabromodifenyléter (decaBDE) do našich jedál. Informuje Science Focus.

Tieto chemikálie sa pôvodne používali v elektronike na zníženie rizika požiaru a nachádzajú sa v čiernych plastových kuchynských nástrojoch vyrobených z recyklovaného elektronického odpadu. Iný nedávny výskum zistil, že 85 percent testovaných čiernych plastových domácich predmetov, vrátane podnosov na rýchle občerstvenie, detských hračiek a kuchynských nástrojov, obsahovalo toxické retardéry horenia, pričom kuchynské nástroje mali najvyššie koncentrácie.

DecaBDE je obzvlášť škodlivé a bolo spojené s rakovinou, hormonálnymi a štítnou žľazou narušeniami, problémami v vývoji detí, neurobehaviorálnymi účinkami a toxicitou pre reprodukčné a imunitné systémy. Kvôli týmto obavám bolo v Spojenom kráľovstve zakázané v roku 2018 podľa Haagskej konvencie o perzistentných organických znečisťujúcich látkach a v USA v roku 2021 pod Environmental Protection Agency.

Zdroj: Freepik

Tento toxín sa môže v tele hromadiť časom procesom nazývaným bioakumulácia, čo znamená, že aj malé dávky by mohli časom dosiahnuť toxické úrovne.

Keďže vedomosti o každodenných plastoch rastú, keď výskum ukazuje, že niektoré materiály, ktoré sa kedysi považovali za bezpečné, nemusia byť, čo môžete urobiť? No, namiesto čiernych plastových príborov sa môžete prepnúť na alternatívy z nerezovej ocele alebo silikónu vhodného na potraviny. Nerezová oceľ je ľahká na čistenie a zvládne vysoké teploty bez uvoľňovania chemikálií.

Krájacie dosky a mikroplasty

Plastové krájacie dosky sa môžu zdať neškodné v porovnaní s inými nebezpečnými kuchynskými predmetmi ako ostré nože, nožnice a strúhadlá, ale stále môžu predstavovať skrytú hrozbu pre naše zdravie.

Pri krájaní na plastových doskách sa môžu uvoľniť drobné častice menšie ako 5 mm, známe ako mikroplasty. Tieto častice sa potom môžu dostať do našich jedál a byť nevedomky zjedené.

V nedávnej štúdii vedci z Univerzity v Severnej Dakote v USA skúmali kontamináciu mikroplastami uvoľnenú pri krájaní zeleniny na krájacích doskách vyrobených z polypropylénu a polyetylénu. Odhadli, že jeden rez môže uvoľniť až 1 114 mikroplastových častíc – to je asi 15 mg.

Za rok by to znamenalo, že priemerný človek skonzumuje približne 50 g (0,5 oz) mikroplastov a stále sa objavujú dôkazy, že mikroplasty predstavujú vážne riziko pre ľudské zdravie.

Štúdie ukázali, že mikroplasty sa môžu dostať do našich artérií, čím sa zvyšuje riziko infarktov a mŕtvice. Môžu tiež spôsobiť poškodenie DNA, oxidačný stres a zvýšený zápal, čo zvyšuje riziko chorôb ako rakovina a autoimunitné poruchy.

Výmena plastových krájacích dosiek za alternatívy z bambusu alebo dreva môžu znížiť zdravotné riziká. Tieto materiály sú prirodzene odolné proti baktériám, vydržia dlhšie a sú ekologickejšie.

Pravda o nelepivých panviciach

Nelepivé panvice sú veľmi obľúbené u domácich kuchárov, pretože ich hladké povrchy zabezpečujú dokonalé smažené vajíčka, palacinky, ktoré sa nelepia, a bezbolestné umývanie.

Chemikálie použité v nelepivých povrchoch, známe ako PFAS (per- a polyfluóroalkylové látky), však vyvolali obavy o zdravie. Považujú sa za „večné chemikálie“, pretože sú mimoriadne ťažko odbúrateľné a sú spojené so zdravotnými problémami ako poškodenie pečene, ochorenia štítnej žľazy, obezita, problémy s plodnosťou a rakovina.

Väčšina dnešných nelepivých panvíc je pokrytá PTFE (polytetrafluóretylén), PFAS, ktoré je bežne známe ako teflón. Hoci sa v súčasnosti predpokladá, že teflónové panvice sú bezpečné, stále existujú nejasnosti o ich potenciálnych dlhodobých zdravotných vplyvoch, najmä pri použití pri vysokých teplotách alebo pri poškodení.

Zdroj: Freepik

Pôvodné obavy sa týkali perfluóroktánovej kyseliny (PFOA), chemikálie, ktorá sa kedysi široko používala pri výrobe teflónu. Expozícia PFOA je spojená s viacerými zdravotnými problémami, vrátane poškodenia obličiek a pečene, ochorení štítnej žľazy, vysokého cholesterolu a niektorých typov rakoviny.

Dobrou správou je, že Environmentálna ochranná agentúra požiadala veľké spoločnosti, aby prestali používať PFOA do roku 2015 a dnes sú už eliminované z nových nelepivých kuchynských nástrojov – preto si vždy dávajte pozor na staré panvice.

Jeden z aktuálnych problémov s teflónovými panvicami je možnosť uvoľnenia toxických plynov a častíc pri ich prehriatí. Pri teplotách nad 260°C (500°F) začne PTFE degradovať, uvoľňujúc plyny obsahujúce PFOA a iné toxické chemikálie.

Výskum naznačuje, že inhalovanie týchto plynov môže viesť k stavu známeho ako „teflónová chrípka“. Aj keď je to zvyčajne dočasné, stav môže byť vážnejší pre osoby s pľúcnymi problémami.

Ďalší problém je, že poškriabané alebo poškodené nelepivé panvice môžu uvoľniť fragmenty PTFE do jedla. Jedna štúdia zistila, že aj jediný škrabanec na teflónovom povrchu môže uvoľniť viac ako 9 000 mikro a nanočastíc, ktoré môžu kontaminovať jedlo škodlivými chemikáliami.

Hoci teflón už neobsahuje obzvlášť škodlivý PFOA, bezpečnosť novších PFAS zlúčenín je stále predmetom diskusií a dlhodobé štúdie sú zatiaľ obmedzené.

Spoločnosť Chemours, výrobca teflónu, tvrdí:

„Viac ako 50 rokov sme sa venovali vývoju chemických produktov s cieľom zabezpečiť, že produkty, ktoré sú v našich domácnostiach, sú bezpečné.“

Avšak výskumníci a niektoré environmentálne organizácie tvrdia, že stále existuje nedostatok poznatkov o potenciálnych škodlivých účinkoch niektorých chemických látok v nelepivých výrobkoch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti