Mäso z medveďa už čoskoro môže skončiť na vašom tanieri! Ministerstvo životného prostredia SR vydalo štyri výnimky na predaj medvedieho mäsa a povolilo lov viac ako stovky medveďov. Záujem o výnimky rastie, čo spúšťa vášnivé diskusie o etike, bezpečnosti a ochrane prírody.
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) aktuálne eviduje päť žiadostí o výnimku na predaj medvedieho mäsa. Z toho už štyrom záujemcom bolo vyhovené, čo znamená, že mäso z medveďa sa môže legálne objaviť v ponuke na slovenskom trhu. Tento krok vyvoláva rozporuplné reakcie medzi ochranármi, poľovníkmi a verejnosťou.
Vyše stovky povolení, zatiaľ 13 medveďov ulovených
Okrem predaja mäsa štát povolil aj samotný odlov, píše TASR. Celkovo 22 rozhodnutí umožňuje odstrel 103 medveďov v okresoch Detva, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Turčianske Teplice a Zvolen. Doteraz bolo usmrtených 13 medveďov hnedých – z toho najviac v Liptove, kde padlo desať jedincov. Zvyšné dva kusy boli zastrelené v Detve a jeden v Kežmarku.
„Na základe vydaných výnimiek bolo doposiaľ usmrtených 13 jedincov medveďa hnedého, v okresoch Liptovský Mikuláš (desať jedincov), Detva (dva jedince) a Kežmarok (jeden jedinec),“ priblížil envirorezort.
Podľa štátneho tajomníka MŽP Filipa Kuffu bude každý ulovený problémový medveď, ktorý spĺňa požadované kritériá, spracovaný na mäso určené na konzumáciu. Pre ďalší predaj mäsa je však potrebné získať tzv. CITES certifikát, ktorý je podmienkou pre komerčné využitie.
Rozhodnutie povoliť predaj medvedieho mäsa vyvoláva búrlivú diskusiu. Kritici varujú pred rizikami spojenými s komercializáciou diviny a upozorňujú na možné dôsledky pre ekosystém. Na druhej strane, zástancovia opatrení tvrdia, že ide o nevyhnutný krok na zníženie počtu medveďov, ktoré ohrozujú bezpečnosť obyvateľov a spôsobujú škody.
Čo bude ďalej? Vyhodnocujú sa desiatky žiadostí na odlov
Ministerstvo aktuálne posudzuje ďalších 82 žiadostí o povolenie odstrelu. Ako sa bude situácia vyvíjať a aký bude osud slovenských medveďov, ukážu najbližšie mesiace. Jedno je však isté, medvedie mäso sa na Slovensku stáva realitou.