Moderné prístupy k výžive sa zvyčajne sústreďujú najmä na čísla, teda na obsah kalórií, pomer živín alebo glykemický index. Tradičné liečebné systémy však vnímajú jedlo omnoho komplexnejšie. Tradičná čínska medicína, ajurvéda či tibetská medicína posudzujú potraviny aj podľa ich energetickej povahy, teplotného účinku, vplyvu na tráviaci oheň a podľa toho, ako na seba jednotlivé zložky v jedle pôsobia.
Z tohto pohľadu existujú kombinácie, ktoré sú považované za nevhodné. Môžu oslabovať trávenie, zvyšovať tvorbu hlienu a vlhkosti v tele, spôsobovať nadúvanie alebo blokovať prirodzený tok energie. Typickým príkladom je spojenie mäty a zázvoru, kde sa stretáva výrazne ochladzujúci a silne zahrievajúci prvok. Podobných kombinácií, ktoré tradičné medicíny považujú za nelogické, je však omnoho viac, uvádza portál vyšetrenie.sk.
Prečo sú niektoré spojenia potravín problematické
Podľa tradičných teórií vznikajú ťažkosti najmä vtedy, keď sa v jednom jedle skombinujú zložky, ktoré majú protichodnú energetiku, rozdielny vplyv na tráviaci oheň alebo sa navzájom oslabujú. Problém nastáva aj v prípade, keď jedlo podporuje stagnáciu trávenia, nadmernú vlhkosť či hlien a narúša prirodzený rytmus žalúdka a sleziny. Dlhodobé ignorovanie týchto zásad môže viesť k únave, pocitu ťažoby po jedle, nadúvaniu, zápche alebo naopak k hnačkám.

Ovocie a mlieko ako záťaž pre trávenie
Ajurvéda považuje kombináciu čerstvého ovocia a mlieka za nevhodnú. Ovocie sa trávi rýchlo, je ľahké a často kyslé, zatiaľ čo mlieko patrí medzi ťažšie a pomalšie stráviteľné potraviny. Spoločne môžu v tráviacom trakte vytvárať kyslé prostredie, podporovať tvorbu hlienu a spôsobovať plynatosť. Najviac problematické sú spojenia jahôd s mliekom, banánov s mliekom, citrusov s mliekom či kombinácia kyslého ovocia s mliečnymi výrobkami. Podľa ajurvédy pri nich vzniká takzvaná ama, teda nestrávené zvyšky, ktoré môžu oslabovať imunitu a podporovať zápalové procesy.

Paradajky a uhorky v jednom šaláte
Tradičná čínska medicína upozorňuje, že paradajky a uhorky majú rozdielny čas trávenia aj odlišný energetický účinok. Uhorka silno ochladzuje a hydratuje, zatiaľ čo paradajka má kyslú povahu, ktorá môže brzdiť trávenie uhorky. Výsledkom býva spomalené trávenie, nafukovanie alebo pocit chladu v oblasti žalúdka. Preto sa odporúča túto kombináciu konzumovať len výnimočne, najmä nie v období oslabeného trávenia.

Jogurt a mäso ako ťažká záťaž
V ajurvéde sa spojenie jogurtu s mäsom považuje za obzvlášť náročné pre tráviaci systém. Jogurt má kyslý a chladivý charakter, mäso je naopak teplé a výživné. Spolu môžu oslabovať tráviaci oheň, podporovať tvorbu hlienu a vyvolávať nadúvanie či hnačky. Za najproblematickejšie sa považuje miešanie jogurtu s hydinovým mäsom.

Zázvor v kombinácii s mliečnymi výrobkami
Zázvor je výrazne zahrievajúci, podporuje cirkuláciu a pomáha rozpúšťať hlien. Mliečne výrobky pôsobia opačne, ochladzujú, zaťažujú trávenie a podporujú zahlienenie. Ich spojenie môže podľa tradičnej čínskej medicíny vytvárať vnútorný energetický rozpor, oslabovať slezinu a zhoršovať trávenie. Z tohto dôvodu sa neodporúčajú moderné trendy ako zázvorové latte.

Ovocie ako dezert po hlavnom jedle
Jednou z najčastejších chýb je konzumácia ovocia hneď po ťažkom jedle. Ovocie sa trávi rýchlo a má sa jesť samostatne. Ak zostane „uväznené“ za pomaly stráviteľnými potravinami, začne v žalúdku kvasiť, čo vedie k nadúvaniu, páleniu záhy a pocitu únavy.
Zahrievajúce koreniny v kombinácii s alkoholom
Koreniny ako zázvor, čili, škorica či kardamóm majú silne zahrievajúci účinok. Alkohol pôsobí podobne. Ich spojením vzniká nadbytok vnútorného tepla, ktorý môže dráždiť žalúdok a oslabovať yinovú energiu. Problémové býva najmä varené víno so zázvorom, korenené likéry či alkoholické punče.
Citrusy a mliečne výrobky
Kyslá povaha citrusov môže v žalúdku zrážať mlieko a vytvárať ťažko stráviteľné zhluky. Ajurvéda túto kombináciu považuje za záťaž pre tráviaci oheň. Typickými príkladmi sú citrón v jogurte, pomarančové smoothie s jogurtom alebo citrusové plátky v mliečnych dezertoch.
Ako spoznať, že kombinácia telu nesedí
Tradičné medicíny kladú dôraz na vnímanie signálov tela. Medzi varovné príznaky patrí únava po jedle, pocit chladu alebo tepla v žalúdku, nadúvanie, pálenie záhy, zhoršené trávenie či zvýšená tvorba hlienu a kašeľ po jedle. Ak sa tieto prejavy opakujú, môže byť príčinou práve nevhodné kombinovanie potravín.
Odporúča sa spájať potraviny s podobnou energetikou, nekombinovať ovocie s ťažkými bielkovinami, nepiť studené nápoje k horúcim a pikantným jedlám a mlieko spájať najmä so sladkými obilninami, orechmi alebo medom. Dôležité je tiež jesť sezónne a vnímať, ako sa energetické potreby tela menia počas ročných období.


