Mnohé bežné potraviny a chemikálie sú často nesprávne označované za príčiny rakoviny. Odborníci však varujú, že tieto predstavy sú prevažne mýtom. Vedecké dôkazy totiž nepotvrdzujú, že by vajcia, sója alebo káva zvyšovali riziko ochorenia.
Zdravá a vyvážená strava môže riziko rakoviny znižovať, no žiadna konkrétna potravina ani chemická látka sama osebe rakovinu nespôsobuje ani nepredchádza jej vzniku. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Každodenné stravovacie omyly
Odborníci z Cancer Research UK upozorňujú, že niektoré potraviny sú mylne považované za nebezpečné. „Konzumácia vajec pravdepodobne nespôsobuje rakovinu. Nie je veľa výskumov skúmajúcich, či vajcia môžu spôsobiť rakovinu. Ale tie štúdie, ktoré existujú, neposkytujú spoľahlivé dôkazy o súvislosti medzi vajcami a rakovinou,“ uvádzajú experti.
Podobne sa zistilo, že každodenná šálka kávy môže byť dokonca prospešná v boji proti rakovine. „Neexistuje dôkaz, že by káva bola rakovinotvorná. Naopak, niektoré nedávne štúdie naznačujú, že pitie kávy môže znižovať riziko rakoviny pečene a maternice. Potrebný je však ďalší výskum, aby sme si boli istí,“ dodávajú odborníci.
Sója sa spomína v súvislosti s isoflavónmi, ktoré pôsobia ako mierna forma estrogénu. Tento hormón je spojený s niektorými typmi rakoviny, avšak žiadny výskum neposkytol „silné dôkazy“, že konzumácia sóje zvyšuje riziko rakoviny.
Ďalšou látkou, ktorá vyvolala obavy, je BPA, prítomná v náteroch konzerv a plastových nádob na potraviny. Mýtus tvrdí, že preniká do jedla a spôsobuje rakovinu. Odborníci však upokojujú: „Niektorí ľudia sa obávajú, že BPA môže spôsobiť rakovinu, pretože niektoré bunkové a zvieracie štúdie naznačili rakovinotvorné účinky. Ale neexistujú spoľahlivé dôkazy, že BPA spôsobuje rakovinu u ľudí.“
Potraviny a nápoje, ktoré zvyšujú riziko
Experti zdôrazňujú, že len niekoľko typov potravín má jasne preukázateľný súvis s rakovinou. Medzi nimi sú hlavne spracované mäso a alkohol.
Štúdie odhalili, že konzumácia spracovaného a červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Patrí sem šunka, salámy, pepperoni, hot-dogy, chorizo, konzervované mäso a slanina.
Rovnako aj alkohol zvyšuje riziko siedmich rôznych typov rakoviny, a to aj pri nízkych množstvách. „Je to samotný alkohol, nezávisle od druhu nápoja, ktorý poškodzuje naše bunky a uľahčuje vstrebávanie škodlivých chemikálií niektorými bunkami,“ vysvetľujú odborníci. Konzumácia týchto potravín a nápojov teda riziko zvyšuje, no neznamená automaticky, že rakovinu vyvolá.