Od 10. februára sa medzi oficiálne schválené potraviny v Európskej únii zaradil aj prášok z lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor). Táto ingrediencia však môže byť pridávaná iba do vybraných druhov potravín a výrobky s jej obsahom musia byť jasne označené.
Podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) však dopyt po potravinách obsahujúcich hmyz na Slovensku zatiaľ nie je výrazný. Píše STVR.
Hmyzí prášok aj v pečive či syroch
Slovenskí spotrebitelia sa môžu s touto novou prísadou stretnúť v rôznych bežných potravinách, ako sú chlieb, pečivo, cestoviny, syry či dokonca kompóty.
Aj keď sa môže zdať, že ide o netradičnú ingredienciu, podľa odborníkov má jedlý hmyz množstvo výživových benefitov.
Riaditeľka PKS Jana Venhartová upozornila, že hmyz je bohatým zdrojom bielkovín a ďalších výživných látok prospešných pre ľudský organizmus. „V rámci Európskej únie viaceré spoločnosti podali žiadosti o schválenie jedlého hmyzu ako novej potraviny práve kvôli jeho nutričným výhodám,“ uviedla Venhartová.
Hmyz v jedle nebude povinný
Potravinárske spoločnosti však nie sú povinné pridávať túto zložku do svojich výrobkov. Ide len o ďalšiu možnosť, ktorú môžu využiť výrobcovia, ktorí chcú osloviť spotrebiteľov netradičnými produktmi.
„Neznamená to, že teraz budú potravinári masovo nahrádzať tradičné suroviny jedlým hmyzom. Určite nejde o povinnosť, ale skôr o určitú formu exotiky, ktorá môže niektorým výrobcom priniesť výhodu v podobe nového trendu na trhu. Neočakávame však masové rozšírenie hmyzu v potravinárskom priemysle,“ dodala Venhartová.
Povinné označovanie výrobkov
Každý výrobca, ktorý sa rozhodne pridať do svojich produktov túto novú zložku, musí túto skutočnosť jasne uviesť na obale.
Podľa Kataríny Kromerovej z Úradu verejného zdravotníctva SR bude označenie obsahovať presnú špecifikáciu zložky: „Prášok z celých lariev, tenebrio monitor, múčiar obyčajný, ošetrený UV žiarením.“
Bezpečnosť a možné alergie
Predtým, ako bol prášok z múčneho červa zaradený medzi povolené potraviny, prešiel prísnym hodnotením, ktoré potvrdilo jeho bezpečnosť pre ľudskú konzumáciu.
Treba však myslieť aj na možné alergické reakcie. Konzumácii potravín s obsahom hmyzu by sa mali vyhnúť osoby, ktoré trpia alergiou na kôrovce alebo roztoče, keďže existuje riziko skríženej alergickej reakcie. Aj táto dôležitá informácia bude súčasťou označenia na obaloch výrobkov.
Aké druhy hmyzu sú zaradené v Únijnom zozname nových potravín?
V Únijnom zozname nových potravín sú napríklad uvedené:
- sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor (Múčiar obyčajný),
- mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria (Koník sťahovavý),
- sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus (Svrček domový),
- mrazené, pastové, sušené a práškové formy larvy Alphitobius diaperinus (Potemník stajňový).