Na Slovensku sa objavila Q HORÚČKA. Pôvodcu nákazy zatiaľ NEODHALILI, toto o ochorení MUSÍTE VEDIEŤ

Q horúčka ochorenie nákaza infekcia
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Canva
Reklama

Na Slovensku sa opäť objavilo zriedkavé infekčné ochorenie Q horúčka. Najviac prípadov bolo zaznamenaných v obci Ráztočno v okrese Prievidza, kde začiatkom augusta potvrdili niekoľko hospitalizácií. Hoci sa pôvodca nákazy zatiaľ nepodarilo odhaliť, epidemiologické vyšetrovanie pokračuje. Odborníci upozorňujú na možné zdravotné riziká, pripravili aj preventívne materiály pre lekárov a verejnosť.

Koncom júla bolo v bojnickej nemocnici hospitalizovaných viacero pacientov s nejasným zápalom pľúc. Neskoršie vyšetrenia potvrdili, že ide o Q horúčku, ktorú spôsobuje baktéria Coxiella burnetii.

Tento patogén sa prenáša najmä:

  • kontaktom s hospodárskymi zvieratami (ovce, kozy, hovädzí dobytok),
  • prostredníctvom placenty a produktov po pôrode zvieraťa,
  • kontaminovaným mliekom a výrobkami z neho,
  • alebo dokonca vdýchnutím infikovaného prachu, ktorý sa môže šíriť vetrom na vzdialenosť viac ako dva kilometre.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozornil, že baktéria je extrémne odolná a prenášať ju môžu aj ďalšie zvieratá – od domácich psov a mačiek až po vtáky či drobné cicavce.

Pátranie po zdroji infekcie

Regionálna a potravinová správa (RVPS) v Prievidzi zatiaľ nezistila pôvodcu nákazy. Riaditeľ Igor Podoba uviedol, že vo veľkých chovoch zatiaľ nič nenašli, preto skúmajú aj menšie a neregistrované chovy. Z dvoch takýchto hospodárstiev už boli odobraté vzorky, ktoré smerujú do laboratória.

RVPS požiadala obyvateľov o spoluprácu a vyzvala ich, aby nahlásili aj menšie chovy, ktoré nie sú evidované. Zároveň zdôraznila, že konečné potvrdenie zdroja musí poskytnúť Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bojniciach.

Podľa zástupkyne regionálnej hygieničky Miroslavy Štovčíkovej sa situácia nevyhrotila – nové prípady sa zatiaľ neobjavili.

Preventívne vyšetrenia pre obyvateľov

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza oznámil, že od 8. do 11. septembra budú môcť občania požiadať svojich obvodných lekárov o kontrolný odber krvi.

Testovanie je určené pre:

  • osoby, ktoré prichádzajú do pravidelného kontaktu s hospodárskymi zvieratami,
  • ľudí, ktorí Q horúčku prekonali bez vážnych príznakov.

Cieľom vyšetrenia je zistiť hladiny protilátok a lepšie identifikovať zdroj šírenia infekcie.

Publikácia BMC SAV: Pomoc pre lekárov aj pacientov

Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) vydalo špecializovanú brožúru o Q horúčke. Materiál je určený lekárom, zdravotníkom aj odborníkom verejného zdravotníctva a obsahuje praktické informácie o diagnostike, liečbe a prevencii.

Vedúci oddelenia rickettsiológie BMC Ľudovít Škultéty zdôraznil, že ochorenie má nielen zdravotné, ale aj ekonomické dôsledky – spôsobuje dlhodobú pracovnú neschopnosť a znižuje produkciu hospodárskych zvierat (napr. potraty u kôz a oviec).

Odporúčania z brožúry:

  • dôsledne si umývať ruky po kontakte so zvieratami,
  • konzumovať iba pasterizované alebo tepelne upravené mliečne výrobky a mäso,
  • pri práci v rizikových oblastiach používať ochranné pomôcky (oblečenie, masky, respirátory),
  • pri príznakoch ako horúčka či bolesti hlavy okamžite vyhľadať lekára.

Podľa Škultétyho je dôležité začať liečbu antibiotikami už pri podozrení na Q horúčku. Asymptomatickým pacientom sa však terapia neodporúča.

Q horúčka sa môže prejaviť rôznymi príznakmi, od miernych po vážne:

  • vysoká horúčka a zimnica,
  • bolesti hlavy, svalov a kĺbov,
  • únava a slabosť,
  • suchý dráždivý kašeľ, bolesť hrdla, zápal pľúc,
  • tráviace ťažkosti (hnačka, zvracanie).

Chronická forma postihuje približne 1–5 % pacientov. Predstavuje vážne riziko najmä pre tehotné ženy, osoby so srdcovými ochoreniami a ľudí s oslabenou imunitou.

Historické súvislosti a výskyt

Q horúčka je na Slovensku pomerne zriedkavá. Podľa údajov ÚVZ sa v posledných 20 rokoch ročne zaznamenalo najviac päť prípadov. V okrese Prievidza bol posledný výskyt pred rokom 1996.

Napriek tomu sú v ohrození najmä:

  • poľnohospodári,
  • pracovníci mäsokombinátov a bitúnkov,
  • veterinári,
  • osoby spracúvajúce vlnu a ďalšie živočíšne produkty.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Zdravie