V piatok popoludní sa na detskom tábore na Českom Klatovsku stalo niečo, čo sa bežne končí len v príbehoch o tom, prečo sa neoplatí ochutnávať neznáme huby. Trinásťročného účastníka zaujal neznámy druh a rozhodol sa z neho odhryznúť. Netušil, že drží v ruke jedovatý pestrec obyčajný.
Krátko po ochutnaní sa mu prudko zhoršilo – začal vracať a sťažoval sa na nevoľnosť. Táborový zdravotník mu okamžite podal aktívne uhlie a privolal záchrannú službu. Na miesto dorazil vrtuľník, ktorý chlapca transportoval na urgentný príjem fakultnej nemocnice v Plzni. Ako potvrdili leteckí záchranári, aj malé množstvo z tejto huby dokáže vyvolať vážne ťažkosti: „Aj keď chlapec zjedol iba menšiu časť huby, prišlo mu nevoľno a zvracal. Zdravotník na tábore mu podal čierne uhlie a zavolal 155.“ Informuje o tom idnes.cz.
Odborníci znova pripomínajú, že zbierať a jesť neznáme huby je hazard. Varovanie podporuje aj ďalší aktuálny prípad z Česka – v pražskom IKEM sa lieči muž, ktorý si pomýlil jedlú bedľu s muchotrávkou zelenou, považovanou za jednu z najnebezpečnejších húb vôbec. Hoci sa jeho zdravotný stav zlepšil, lekári potvrdili, že jeho pečeň utrpela vážne poškodenie.
Pestrec obyčajný
Pestrec obyčajný (Scleroderma citrinum) patrí medzi nejedlé a jedovaté huby, ktoré sa vyskytujú pomerne často, no pre neskúsených hubárov môžu byť mätúce. Rastie najmä v listnatých a ihličnatých lesoch, často na okrajoch chodníkov alebo v riedkej tráve, od konca leta až do neskorej jesene. Na prvý pohľad zaujme guľovitým až hruškovitým plodnicovým tvarom, ktorého povrch je tvrdý, suchý a pokrytý drobnými šupinkami či bradavkami, často v odtieňoch žltohnedej alebo olivovej.

Dužina mladej huby je biela, no rýchlo tmavne do fialovočiernej, a má charakteristický nepríjemný zápach. Po konzumácii môže spôsobiť prudké tráviace ťažkosti, vracanie, bolesti brucha, hnačku a vo vyšších dávkach aj závažnejšie otravy. Hoci sa niekedy nazýva „falošná pýchavka“, nie je s pravou jedlou pýchavkou zameniteľný pre skúseného hubára, jedným z rozdielov je, že pestrec nikdy nemá bielu, jemnú vnútornú dužinu s typickou vôňou, ale hutnú, tmavnúcu hmotu. Napriek atraktívnemu vzhľadu a zvedavosti niektorých ľudí je jeho ochutnanie rizikom, ktoré sa nevypláca, čo dokazujú aj opakované prípady otráv.