Barista Škovránek radí, ako vybrať NAJLEPŠIU KÁVU! Na TOTO si dajte pozor

Zdroj: ARCHÍV/MŠ
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Kde pripravujú najhoršiu kávu,
  • Ktoré značky káv odporúča slovenský barista,
  • Či existuje závislosť na káve,
  • Ako sa vyrába káva typu cold brew.

Vaše skúsenosti siahajú aj do zahraničia, zvlášť Talianska. Dokážu v niečom slovenské kaviarne tým talianskym konkurovať? 

Talianske espresso je celosvetovo uznávané a len ťažko to niečo dokáže zmeniť, výborné espresso dostanete v Taliansku aj na obyčajnej benzínke.

Slovenské kaviarne, ktoré to s kávou myslia vážne, by vedeli talianskym konkurovať v rozšírenej ponuke káv a kávových nápojov. Dokonca si myslím, že niekedy aj v kvalite prípravy kávy. Taliani majú radi svoje klasiky ako ristretto, espresso a cappuccino, čo vychádza z ich tradícií.

Zdroj: archív MŠ

Vedia dnes slovenskí kávičkári kvalitnú kávu oceniť?

Ešte pred pár rokmi, keď sa kávová kultúra na Slovensku len rozbiehala, málokto vedel oceniť správne pripravenú kávu. Mal som čo robiť, aby som presvedčil ľudí, ako má vyzerať cappuccino či espresso a že „turek“ je len zalievaná káva.

Dnes si chcú ľudia aj doma vychutnať kvalitnú kávu, čoho dôkazom je aj množstvo predanej čerstvo praženej kávy, ktorú si zákazníci kupujú v našej kaviarni.

Veľa ľudí zistilo, že piť pol dňa zalievanú kávu nemusí byť práve šťastné riešenie. Po zle pripravených granulovaných kávach sa isto po čase začne ohlasovať žalúdok. Slováci sa v tomto smere posunuli.

Aký je podľa vás najväčší mýtus, ktorý koluje o káve? 

Podľa mňa najväčší mýtus koluje o cappuccine. Hovorí sa, že cappuccino je slabá káva, alebo dokonca, že to nie je ani káva, len mlieko. Do cappuccina pritom ide rovnaké množstvo kávy a kofeínu ako do espressa. Rozdiel je v tom, že v cappuccine je viac mlieka, no mliekom sa kofeín nestráca ani neriedi.

Ďalším kávovým mýtom je, že ristretto je strašne silná káva a zabijak. Chuťovo je síce výraznejšie, ale z hľadiska obsahu kofeínu nie.

Názory o tom, či existuje závislosť na káve, sa rozchádzajú. Čo si o tom myslíte? 

Závislosť na káve určite existuje, teda skôr na kofeíne. Veď povedzte kávičkárovi, ktorý pije päť či šesť šálok denne, aby si na druhý deň nedal ani jednu. Prejavom by boli abstinenčné príznaky ako bolesť hlavy, únava či malátnosť.

Zdroj: archív MŠ

Na druhej strane, štúdie prišli na to, že správne pripravená káva má zdraviu prospešné účinky. Zlepšuje pamäť, pomáha s chudnutím a v boji s cukrovkou druhého typu, socializuje ľudí, zlepšuje náladu a robí ľudí šťastnejšími.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Rozhovory