Ktorá oblasť vo svete je pre vás pravou kávovou metropolou?
Etiópia je jednoznačne kolískou a miestom objavenia kávy. Rád by som sem raz vycestoval a pozrel si etiópske kávové plantáže.
Kde ste pili najhoršiu kávu?
Najhoršiu kávu som pil na dovolenke v rezortoch. Na cesty si vždy beriem vlastné Cold Brew alebo mám už odskúšané kaviarne kamarátov po celom Slovensku.
Ktoré konkrétne značky kávy sa pijú u vás doma?
Tých značiek je veľa a je skutočne problém vybrať si nejakú kávu. Veľa ľudí pozerá na cenu, čo je v dnešnej dobe aj pochopiteľné. Sú spotrebitelia, ktorí si vyberajú podľa ceny, podľa kvality a sú kávičkári, ktorí nekupujú kávu v supermarkete, ale u lokálnych pražiarov.
Ja osobne kupujem kávu v supermarkete, iba ak ju potrebujem na tréning. Vtedy je to v podstate jedno. Nemusí byť špeciálna, lebo aj tak sa potom cappuccina vylievajú do umývadla. Domov si kupujem kávu od slovenských pražiarov Mlsnacava, Karma Coffee alebo Cipolla Caffé. Pozerám sa na kvalitu, pôvod a na čerstvosť, a to sa v supermarkete nedá vždy dohľadať.
Na Slovensku sme zvyknutí piť horúcu kávu, no pomaly sa u nás presadzujú aj rôzne studené verzie kávy. V čom je táto káva iná od tej tradičnej?
Najväčší rozdiel pri tejto káve je v jej príprave, lebo sa pripravuje za studena. Mletá káva sa maceruje v studenej vode niekoľko hodín, čo znamená, že káva neprichádza do kontaktu s horúcou vodou, preto v nej nájdeme iné chuťové profily.
Cold Brew, ktoré servírujeme v našej kaviarni, je pre nás ako ďalšie dieťa. Prešlo veľa času, odkedy sme si ho pripravovali najskôr doma a potom v kaviarni. Potom prišla myšlienka vlastnej značky, vlastného balenia a vybrali sme si oficiálnu cestu. Nakoniec vznikol jedinečný produkt pod našou značkou, na ktorý sme patrične hrdí a ktorý nesie aj ocenenie Značka kvality.