Tretím najpopulárnejším japonským pokrmom je sashimi. Ide o japonskú pochúťku pozostávajúcu z tenkých plátkov surovej ryby alebo mäkkýšov podávaných so sójovou omáčkou a ďalšími prísadami, konkrétne wasabi či so zázvorovou pastou. V Japonsku je tradícia podávať nepárny počet kúskov sashimi na tanier zvaný mukozuke, pretože párny počet ingrediencií sa považuje za nešťastie.
Bronzové Grécko
Grécka kuchyňa je typická svojou bohatou chuťou, čerstvými ingredienciami a tradičnými receptami. Známa je popularitou kozieho či ovčieho mäsa.
Zrejme nebude prekvapením, že najpopulárnejším gréckym jedlom je „pouličný“ gyros. Pozostáva z bravčového alebo kuracieho mäsa, ktoré sa pripravujú na ražni. Na druhom mieste sa umiestnilo tradičné jedlo souvlaki. Skladá sa z malých kociek nasekaného a grilovaného bravčového, kuracieho, jahňacieho alebo hovädzieho mäsa.
Tretie miesto obsadilo jedno jedno z najznámejších gréckych jedál, moussaka. Pečené jahňacie mäsko a vrstvy nakrájaného baklažánu, pokryté vstvou bešamelovej omáčky. Moussaka sa pečie ako špeciálita pre hostí a rodinu počas sviatkov. Nazýva sa aj exotickou verziou lasagní.
A čo Slovensko?
Slovenská tradičná kuchyňa sa v celosvetovom rebríčku umiestnila na 42. mieste. Za najlepšie pokrmy označili hodnotiaci náš guláš, bryndzové halušky, šišky či kapustnicu.
Ako najhoršiu svetovú kuchyňu označili online porotcovia ghanskú kuchyňu. Pozrite si celý rebríček.


