Najnovšie recenzované zistenia odborníkov z Environmental Working Group poukazujú na to, že určité druhy ovocia a zeleniny môžu v tele zanechávať nezvyčajne vysoké množstvá pesticídov. Autori výskumu potvrdili, že stavba nášho jedálnička priamo súvisí s tým, akému množstvu chemických rezíduí je organizmus vystavený.
Zdravé stravovanie sa stáva pre ľudí dôležitou témou a čoraz viac kupujúcich premýšľa nad tým, čo dáva do košíka. Citlivo k tejto problematike pristupujú najmä budúce matky a rodičia malých detí, keďže ich telo reaguje na toxické látky intenzívnejšie. Vedci sú však zajedno v tom, že informácie o pesticídoch nemajú slúžiť na odradzovanie od konzumácie ovocia či zeleniny. Považujú ich skôr za argument v prospech zodpovednejšieho výberu, píše Polsat News.
Výsledky ukázali veľké rozdiely medzi druhmi plodín
Analytici EWG spojili údaje z meraní amerického ministerstva poľnohospodárstva v rokoch 2013 až 2018 so vzorkami moču viac než 1800 účastníkov výskumu NHANES. Ukázalo sa, že osoby, ktoré často jedli plodiny s vysokou mierou chemickej záťaže, mali aj najvyššiu koncentráciu rezíduí v tele.
Medzi plodiny, ktoré obsahovali najväčšie množstvá pesticídov, sa zaradili:
- jahody, špenát a kel
- broskyne, nektárinky a čerešne
- jablká a hrušky
- černice a čučoriedky
- zemiaky
- hrozno a paprika

Ich konzumácia býva prevažne surová, a tak sa chemické zvyšky dostávajú do organizmu prakticky bez prekážky.
Na druhej strane rebríčka sa umiestnili druhy, v ktorých sa našlo iba minimálne množstvo pesticídov:
- avokádo a ananás
- papája a kukurica
- špargľa a cibuľa
- kapusta a mrazený hrášok
- melón a karfiol
- mango a banány
- kivi, mrkva a huby
Často ide o rastliny s hrubou vonkajšou vrstvou alebo také, ktoré nevyžadujú veľkú chemickú ochranu.

Potenciálne zdravotné dôsledky
Podľa odborníkov môže dlhodobejší kontakt s pesticídmi súvisieť s hormonálnymi ťažkosťami, v detskom veku s poruchami nervového systému a v krajnom prípade so zvýšeným rizikom niektorých ochorení. V sledovaných produktoch sa našlo až 178 rôznych prípravkov, no súčasné predpisy hodnotia každý z nich zvlášť. Z toho vyplýva, že legislatíva neberie do úvahy ich spoločné pôsobenie, ktoré môže efekt zosilňovať.
Ako znížiť množstvo chemických rezíduí
Špecialisti odporúčajú viacero overených postupov:
- všímať si ponuku ekologických potravín,
- dôkladne umývať alebo šúpať ovocie a zeleninu,
- pravidelne obmieňať druhy v jedálničku.
Aj keď téma pôsobí znepokojivo, prevažná časť expertov upozorňuje, že prínos rastlinných potravín je výraznejší než ich potenciálne riziká. Najlepšou stratégiou je informovaný nákup a racionálny prístup k stravovaniu.


