Najnovšie zistenia vedcov sú ALARMUJÚCE. Ovocie a zelenina z obchodov sú plné NEBEZPEČNÝCH látok

ovocie, zelenina, pesticídy
Ilustračné zábery Zdroj: Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Najnovšie recenzované zistenia odborníkov z Environmental Working Group poukazujú na to, že určité druhy ovocia a zeleniny môžu v tele zanechávať nezvyčajne vysoké množstvá pesticídov. Autori výskumu potvrdili, že stavba nášho jedálnička priamo súvisí s tým, akému množstvu chemických rezíduí je organizmus vystavený.

Zdravé stravovanie sa stáva pre ľudí dôležitou témou a čoraz viac kupujúcich premýšľa nad tým, čo dáva do košíka. Citlivo k tejto problematike pristupujú najmä budúce matky a rodičia malých detí, keďže ich telo reaguje na toxické látky intenzívnejšie. Vedci sú však zajedno v tom, že informácie o pesticídoch nemajú slúžiť na odradzovanie od konzumácie ovocia či zeleniny. Považujú ich skôr za argument v prospech zodpovednejšieho výberu, píše Polsat News.

Výsledky ukázali veľké rozdiely medzi druhmi plodín

Analytici EWG spojili údaje z meraní amerického ministerstva poľnohospodárstva v rokoch 2013 až 2018 so vzorkami moču viac než 1800 účastníkov výskumu NHANES. Ukázalo sa, že osoby, ktoré často jedli plodiny s vysokou mierou chemickej záťaže, mali aj najvyššiu koncentráciu rezíduí v tele.

Medzi plodiny, ktoré obsahovali najväčšie množstvá pesticídov, sa zaradili:

  • jahody, špenát a kel
  • broskyne, nektárinky a čerešne
  • jablká a hrušky
  • černice a čučoriedky
  • zemiaky
  • hrozno a paprika
Ilustračná foto. Zdroj: Pexels/AS Photography

Ich konzumácia býva prevažne surová, a tak sa chemické zvyšky dostávajú do organizmu prakticky bez prekážky.

Na druhej strane rebríčka sa umiestnili druhy, v ktorých sa našlo iba minimálne množstvo pesticídov:

  • avokádo a ananás
  • papája a kukurica
  • špargľa a cibuľa
  • kapusta a mrazený hrášok
  • melón a karfiol
  • mango a banány
  • kivi, mrkva a huby

Často ide o rastliny s hrubou vonkajšou vrstvou alebo také, ktoré nevyžadujú veľkú chemickú ochranu.

Mango. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com/Vijayanarasimha, liwanchun

Potenciálne zdravotné dôsledky

Podľa odborníkov môže dlhodobejší kontakt s pesticídmi súvisieť s hormonálnymi ťažkosťami, v detskom veku s poruchami nervového systému a v krajnom prípade so zvýšeným rizikom niektorých ochorení. V sledovaných produktoch sa našlo až 178 rôznych prípravkov, no súčasné predpisy hodnotia každý z nich zvlášť. Z toho vyplýva, že legislatíva neberie do úvahy ich spoločné pôsobenie, ktoré môže efekt zosilňovať.

Ako znížiť množstvo chemických rezíduí

Špecialisti odporúčajú viacero overených postupov:

  • všímať si ponuku ekologických potravín,
  • dôkladne umývať alebo šúpať ovocie a zeleninu,
  • pravidelne obmieňať druhy v jedálničku.

Aj keď téma pôsobí znepokojivo, prevažná časť expertov upozorňuje, že prínos rastlinných potravín je výraznejší než ich potenciálne riziká. Najlepšou stratégiou je informovaný nákup a racionálny prístup k stravovaniu.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie