Konzumácia ovocia je kľúčová pre udržanie dobrého zdravia, pretože poskytuje množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.
Pravidelné zaraďovanie ovocia do stravy môže znížiť riziko srdcových chorôb, obezity, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny. Okrem toho ovocie podporuje hydratáciu, trávenie, zvyšuje energiu, posilňuje imunitu a reguluje hmotnosť aj metabolizmus. Píše o tom vysetrenie.zozonam.sk.
Bude vás zaujímať
Hoci všetky druhy ovocia sú prospešné, niektoré vynikajú svojimi zdravotnými benefitmi. Tu je prehľad desiatich z nich:
- Jablká: Sú bohaté na vitamín C, vlákninu a silné antioxidanty, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny. Pravidelná konzumácia jabĺk je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb, lepšou reguláciou hmotnosti a zníženým rizikom niektorých druhov rakoviny a cukrovky 2. typu.
- Čučoriedky: Tieto bobule obsahujú antokyány, ktoré im dodávajú modrú farbu a majú silné antioxidačné účinky. Častá konzumácia čučoriedok môže chrániť pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou 2. typu a spomaľovať proces starnutia.
- Granátové jablká: Rubínovo-červené plody sú zdrojom vitamínu C, draslíka, vitamínu K a bioaktívnych polyfenolov, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty, neutralizujú voľné radikály a znižujú riziko niektorých chronických ochorení.
- Pomaranče: Sú nabité vitamínmi A, B, C, draslíkom, vápnikom a vlákninou. Štúdie ukazujú, že posilňujú imunitný systém, zlepšujú zdravie pokožky a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ponúkajú tiež protirakovinové, protizápalové a anti-aging výhody.
- Jahody: Jedna porcia ôsmich jahôd poskytuje viac vitamínu C ako pomaranč a je plná antioxidantov a základných živín, ako sú draslík, folát a vláknina. Pomáhajú pri regulácii hmotnosti, zlepšujú črevný mikrobióm a môžu spomaľovať kognitívny pokles.
- Maliny: Sú zdrojom vitamínu C, draslíka, horčíka, vitamínov B a množstva antioxidantov. Majú protirakovinové vlastnosti, podporujú zdravie srdca a chránia telo pred srdcovými chorobami, cukrovkou 2. typu a obezitou. Šálka malín obsahuje aj 8 gramov vlákniny, čo prispieva k pocitu sýtosti a zlepšuje zdravie čriev.
- Červené hrozno: Tieto nízkokalorické plody poskytujú vitamín K, vápnik, vlákninu a bioaktívne flavonoidy, ktoré mu dodávajú žiarivú červenú farbu. Resveratrol, ktorý sa v nich nachádza, ponúka protizápalové, kardiovaskulárne ochranné a antidiabetické vlastnosti.
- Mango: Obsahuje viac ako 20 základných vitamínov a minerálov, ktoré znižujú zápal a riziko srdcových chorôb a cukrovky 2. typu. Jeho konzumácia podporuje silný imunitný systém, zdravé zuby a ďasná aj tvorbu kolagénu. Je tiež bohaté na vlákninu, ktorá vás zasýti na dlhšie.
- Sladké čerešne: Sú bohaté na vlákninu a draslík, pričom majú prirodzene nízky obsah kalórií. Ich tmavočervená farba pochádza z antokyánov, silných zlúčenín, ktoré ponúkajú množstvo zdravotných výhod, vrátane zníženia bolesti, zápalu a zlepšenia spánku.
- Melón Cantaloupe: Jedna šálka má iba 50 kalórií a zároveň poskytuje vlákninu, draslík, vitamín C, folát, vitamín K, vápnik, horčík, luteín, zeaxantín a beta-karotén. Dokonale hydratuje a dodáva telu živiny prospešné pre srdce, chráni oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.