Nákup výrobkov cez sociálne siete sprevádzajú aj mnohé riziká, o ktorých konečný spotrebiteľ nemusí vedieť.
Sociálne siete čoraz viac zaplavujú ponuky od domácich gazdiniek na sviatočné pečivo, torty či rôzne iné pochutiny. Hoci ide o dobrú formu privyrobenia si, fenomén sprevádzajú veľké problémy pre orgány úradnej kontroly, legislatívne orgány, aj spotrebiteľov.
Ako píše Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, ide o nelegálny predaj potravín, ktorý môže mať navyše závažné zdravotné, ekonomické či právne dôsledky.
Úrad môže nelegálneho predajcu potrestať rôznymi pokutami:
- Od 100 eur do 100 000 eur právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi pokutu, ak nezabezpečí registráciu prevádzkarne vrátane predaja na diaľku.
- Do 2 000 eur fyzickej osobe (pri opakovanom priestupku do 4 000 eur).
- Do 500 eur v blokovom konaní.
- Daňovými kontrolami a sankciami.
- V extrémnych prípadoch aj obvinenie z ohrozovania verejného zdravia alebo podvodu.
Pozor na riziká
V snahe ušetriť čas dlhou prípravou zákuskov a následným vypekaním si vyberáme na sociálnych sieťach z množstva ponúk domácich výrobkov. Keďže ide o manipuláciu s potravinami, je nutné zabezpečiť vysokú úroveň hygieny počas prípravy, spracovania a balenia.
V prípade nesplnených alebo nesprávne vykonaných hygienických opatrení hrozí šírenie nebezpečných mikroorganizmov v potravinách, čo môže zapríčiniť otravu alebo infekcie. Tieto riziká majú vážne následky pre zdravie spotrebiteľov.
- Riziko kontaminácie: Nesprávne umyté ruky, kontaminované náradie alebo znečistené pracovné plochy sú živnou pôdou pre šírenie baktérií, ako sú salmonela alebo listeria, ktoré môžu ohroziť zdravie spotrebiteľov.
- Skladovanie: Nesprávne skladovanie výrobkov (napr. pečivo alebo koláče pri nesprávnej teplote) môže spôsobiť, že sa rýchlo znehodnotia a stanú sa nebezpečnými pre zdravie.
Bezpečnosť a kvalita výrobkov je ohrozená pri zlých podmienkach počas prepravy potravín. Hlavné riziká zahŕňajú:
- Nesprávna teplota počas prepravy môže spôsobiť kazenie potravín.
- Prerušenie chladenia alebo nedostatočná izolácia môže viesť k množeniu baktérií.
- Krížová kontaminácia medzi rôznymi druhmi potravín (napr. surové mäso oproti hotovým jedlám).
- Kontakt potravín s nečistotami alebo chemikáliami počas prepravy.
- Nevyčistené prepravné vozidlá môžu byť zdrojom baktérií alebo plesní.
- Príliš dlhá doba prepravy môže znížiť čerstvosť potravín.
Nakupujte len u registrovaných predajcov
Po Vianociach je Veľká noc ďalším veľkým sviatkom, kedy sa na stoloch objavujú množstvá koláčov, tort či iných výrobkov. Zákazník nemusí vedieť, z akých všetkých ingrediencií daný výrobok pozostáva, preto je vysoká šanca, že môžu obsahovať bežné alergény, ako sú orechy, mlieko, vajcia, lepok alebo sezam.
- Riziko alergických reakcií: Ak predávajúci neuvedie presné informácie o alergénoch, môže to ohroziť zdravie zákazníkov s alergiami. Vážne alergické reakcie môžu viesť k hospitalizácii alebo vážnym zdravotným problémom.
- Označovanie: Podľa legislatívy EÚ je predajca povinný oboznámiť spotrebiteľov o prítomnosti alergénov v potravinách. Nezabezpečenie správneho označenia môže viesť k právnym problémom.
Kvalita výrobku závisí od kvality použitých surovín. Nelegálny predaj potravín na internete môže pochádzať z neoverených zdrojov a nemusí byť zaistená ich zdravotná nezávadnosť a bezpečnosť. Konzumácia takýchto produktov môže spôsobiť otravu či iné zdravotné komplikácie.
Pri objednávaní zákuskov, koláčov ci mazancov pred Veľkou nocou treba počítať s obmedzenou trvanlivosťou. V domácom prostredí výrobcu nie je zabezpečené monitorovanie trvanlivosti a podmienok skladovania, čím môže dôjsť k znehodnoteniu produktov, čo ovplyvňuje výslednú kvalitu a bezpečnosť.
- Riziko znehodnotenia: Ak sú výrobky nesprávne skladované (napr. pri nesprávnej teplote alebo v nevhodných podmienkach), môžu sa pokaziť, čo môže mať vplyv na zdravie zákazníkov.
- Dátum spotreby: Bez riadneho označenia dátumu spotreby môže byť výrobok spotrebovaný po uplynutí bezpečnej lehoty, čo môže spôsobiť problémy.
ŠVPS preto odporúča kupovať len u overených predajcov s platnou registráciou, ktorí navyše spĺňajú prísne hygienické nariadenia. Pokiaľ máte pochybnosti, na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe si môžete overiť, či predávajúci je registrovaný. Ak trpíte alergiami či intoleranciami, dožadujte sa presných informácií o zložení výrobku, alergénoch a dátume spotreby výrobku, aby ste predišli zdravotným komplikáciám.