Namiesto fazule skúste TÚTO nenáročnú plodinu, ktorá je výživovo bohatšia a zdravšia. Pestovať ju môžete aj u nás

Šošovica jedlá (Lens culinaris) patrí medzi výživovo najhodnotnejšie strukoviny a jej pestovanie je možné aj v našich podmienkach
Šošovica jedlá (Lens culinaris) patrí medzi výživovo najhodnotnejšie strukoviny a jej pestovanie je možné aj v našich podmienkach. Zdroj: Unsplash/ Shelley Pauls, Süheyl Burak
Reklama

Šošovica jedlá (Lens culinaris) je jednou z najvýživnejších strukovín, ktorá sa vyznačuje vysokým obsahom proteínov a minerálov, a môže byť úspešne pestovaná aj v klimatických podmienkach našich oblastí. V porovnaní s inými strukovinami, ako sú fazuľa či hrach, poskytuje ešte väčší prísun železa, bielkovín a množstva ďalších cenných živín, ktoré sú dôležité pre naše zdravie.

Šošovica je veľmi rozmanitá plodina, ktorá sa vyskytuje v rôznych farbách, ako sú olivovo zelená, červená, čierna či žltohnedá. Každý druh má svoje špecifické vlastnosti v chuti a využití, no najbežnejšie sa u nás predáva drobnosemenná zelená odroda. Pre domácich pestovateľov môže byť výzvou zabezpečiť si kvalitné semeno, preto sa odporúča hľadať u špecializovaných dodávateľov. Informuje portál Pravda.

Príprava na sadenie

Pestovanie šošovice je jednoduché, no pre úspešný rast je dôležité vybrať vhodné stanovište a pripraviť pôdu. Šošovica uprednostňuje slnečné a teplé miesto, kde sa jej darí najlepšie v ľahkých, priepustných pôdach s neutrálnym až mierne zásaditým pH. Pôda by mala byť chudobná na dusík, aby sa zabránilo nadmernému rastu zelenej hmoty. Po príprave pôdy sa šošovica sejeme na jar, od marca do apríla. Semená sa umiestňujú do hĺbky 3 až 5 cm, pričom riadky by mali byť vzdialené 25 až 30 cm.

Po vzídení rastlín je dôležité udržiavať porast bez burín a občas ju zavlažiť, ak je obdobie sucha. Šošovica nevyžaduje intenzívnu starostlivosť, avšak v prípade silného vetra môže niektoré vyššie odrody polievať. Zber sa vykonáva v niekoľkých etapách, keď struky zožltnú a semená začnú tvrdnúť. Po zbere je potrebné šošovicu dosušiť, vylúskovať a uskladniť na suchom a tmavom mieste.

Bohatý zdroj vitamínov

Šošovica je výživovo bohatá a je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, železa, vápnika, selénu a vitamínov skupiny B. Červená šošovica neobsahuje šupku, preto je ľahšie stráviteľná a rýchlejšie ju uvaríte. Čierna šošovica, známa aj ako beluga, je mimoriadne bohatá na antioxidanty.

Okrem toho obsahuje vysoký podiel vlákniny, ktorá prispieva k správnemu tráveniu, stabilizácii hladiny cukru v krvi a znižovaniu cholesterolu. Pravidelná konzumácia šošovice podporuje zdravie srdca a krvotvorbu.

V minulosti bola šošovica kľúčovou súčasťou stravy našich predkov, a dodnes je v mnohých častiach sveta základnou potravinou, najmä v Indii, kde je neoddeliteľnou súčasťou tradičných jedál ako je dahl. Pestovanie šošovice je nielen jednoduché, ale aj veľmi výživné, takže ak hľadáte plodinu, ktorá obohatí vašu záhradu i kuchyňu, šošovica je určite skvelou voľbou.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti