Najlahodnejší STREET FOOD Európy. Ochutnajte talianske ZEPPOLE, francúzske CREPES aj balkánske ČEVAPI!

Reklama

Mnohé európske mestá sú známe živým pouličným životom, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj street food – pouličné občerstvenie. Sladké, slané, pikantné… Viete, ktoré krajiny sa pýšia akými pochúťkami?

STROOPWAFEL, Holansko

Tenučké pouličné vafle pečené na lise zlepené karamelovou omáčkou sa nechávajú zmäknúť nad parou z čaju či kávy.

Dnes ich dostať v podobe menších sladkostí aj v našich obchodoch.

Foto: pixabay.com

ZEPPOLE, Taliansko

Taliani si gastronomickí králi aj v tej najzapadnutejšej uličke. Sladkostí „do ruky“ majú neúrekom a isto neodoláte napríklad maličkým vyprážaným šiškám plneným džemom alebo želé, posypaným práškovým cukrom a naloženým v papierovom vrecku.

V Ríme sú dostať na každom kroku.

Foto: pixabay.com

ARANCINI, Sicília

Apeninská čižma nás nasmeruje až na najväčší taliansky ostrov, ktorá má viacero pochúťok. Najtypickejšie popri pouličných rybích jednohubkách a pistáciových croissantoch sú tam vyprážané šišky alebo guľôčky.

Plnia ich ryžou, mozzarellou, hráškom a mäsom alebo zeleninou, naloženými často bolonskej omáčke. So šalátom či omáčkou poslúžia aj ako hlavný chod.

Foto: unsplash.com

CANNOLI, Sicília

A na Sicílii ešte ostaneme. Nielen počas karnevalov sa tam podávajú chrumkavé trubičky z jemného cesta plnené syrom ricotta na sladko a kandizovaným ovocím, strúhanou čokoládou alebo pistáciami.

Foto: pixabay.com

ZAPIEKANKA, Poľsko

Zapekanú bagetu obloženú všetkým od výmyslu sveta (restované šampiňóny, bryndza, mäso, roztopený syr…) dostanete za pár zlotých v každom väčšom poľskom meste a zjesť ju celú dá zabrať.

Foto: freepik.com

SIMIT, Turecko

Slávny !turecký bagel“ pokrytý sezamovými semienkami sa tradične namáča do času alebo pojedá spolu so syrom a zeleninou. Čerstvý a teplý z pece sa podáva na všetkých rušných turistických uliciach.

Jeho obdoby taktiež nájdeme po celom kontitente, aj mimo neho – najmä na Blízkom východe. V Grécku ho poznajú ako Koulouri, v Egypte (či Libanone, Sýrii, Jordánsku) je to Ka’ak, v Izraeli Bagel al-Yehudi alebo Jerusalem Bagel, na Balkáne Đevrek/Gjevrek, v Poľsku (najmä v Krakove) Obwarzanek krakowski a v Maďarsku Kerek perec.

Foto: pixabay.com

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zo zahraničia