PIIRAKKA, Fínsko
Karelské pečivo sú chutné koláčiky z ražnej múky, ryže a masla, avšak na slano. Vo fínskych stánkoch ich nájdete popri pikantnom pečive či sušených rybách.
TRDELNÍK, Slovensko a Česko
Tradičný záhorácky a český valček z kysnutého cesta je dnes už svetoznámy. Posypaný cukrom a orechmi a dnes ponúka v najrozmanitejších verziách poliaty čokoládou, plnený krémom či zmrzlinou.
Rozšíril sa do mnohých európskych krajín ako Rumunsko (Colac Secuiesc), Maďarsko (Kurtoskalacs) Nemecko a Rakúsko (Baumstriezel), Poľsko, Španielsko, Francúzsko či Veľká Británia, kde je známy ako tzv. komínový koláč (Chimney Cake).
CURRYWURST, Nemecko
Slávna nemecká dusená alebo vyprážaná klobása v kari omáčke sa podáva aj cibuľou a hranolkami a zaručuje poriadku dávku energie.
CREPES, Francúzsko
Či už sladké alebo slané, tenučké francúzske palacinky si nenechajte ujsť. Podávajú sa na uliciach po celej krajine.
ČEVAPI, Chorvátsko
Nie sú také estetické ako iný obľúbený street food, no o to obľúbenejšie. Pikantné mäsové rolky z mletej bravčoviny, hovädziny či jahňaciny, u nás známe ako čevapčiči, sa pripravujú v rôznych kútoch sveta, typické sú však pre Balkán.
Podávajú sa v pite alebo chlebe, s cibuľkou, paprikou a kajmakom – tradičnou zahustenou smotanou.