Gastronomický sprievodca TasteAtlas zostavil zoznam jedál, ktoré podľa recenzií návštevníkov a milovníkov jedla zanechali najhorší dojem. Hodnotenia sa týkali širokej palety pokrmov – od polievok cez sladkosti až po tradičné sviatočné špeciality. Spoločným menovateľom bolo často netypické použitie surovín, silná vôňa alebo nezvyčajná konzistencia.
Medzi kritizovanými pokrmami sa objavili portugalské Dolces Fálico, ktoré majú tvrdú konzistenciu a pôsobia skôr ako dekorácia než dezert, či botswanská seswaa, ktorá kombinuje varené kozie nožičky s kašou a cirokom. Zaujímavé reakcie vyvolala aj nigérijská polievka afang – hoci chuť nebola problémom, vizuál varenej zmesi listov bazely mnohých odradil.
Niektoré jedlá sú pre domácich úplne bežné, no pre cudzincov sú výzvou. Kórejské hongeo hoe, fermentované mäso z rají, má prenikavý zápach, a nórska smalahove, varená ovčia hlava, môže odstrašiť len predstava jej konzumácie, uvádza iDnes.cz.
Jedlá z vnútorností a netradičné kombinácie
V zozname sa objavili aj pokrmy z vnútorností alebo krvi. Pakistanské kata kat sa pripravuje z rôznych vnútorností a silne korení, vietnamské tiết canh je založené na čerstvej krvi stuhnutej do pudingu a v USA si niektorí návštevníci nevychutnali kombináciu opečenej slaniny a čokolády.
Slovenská a česká kuchyňa sa objavila len okrajovo. Hodnotiaci spomenuli sucháre, chlebovú polievku či maslovú alebo smotanovú nátierku, ktoré im prišli nevýrazné alebo neprirodzené. TasteAtlas zdôrazňuje, že rebríčky nemajú byť posledným slovom o kvalite tradičných jedál. Ich cieľom je skôr inšpirovať k ochutnávaniu a porovnaniu vlastných skúseností s názormi iných.

Recept na chlebovú polievku
Ingrediencie (pre 4 porcie):
- 4–5 krajcov staršieho chleba (najlepšie tmavého alebo ražného)
- 1 liter vody alebo vývaru (zeleninový alebo mäsový)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2–3 PL oleja alebo masla
- 1 PL hladkej múky (na zahustenie, voliteľné)
- 1 ČL mletej papriky (sladkej alebo údenej)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Majoránka podľa chuti
- 1–2 vajcia (voliteľné, na zahustenie)
Postup:
- Príprava chleba: Chlieb nakrájajte na kocky alebo plátky. Starší chlieb je lepší, pretože lepšie nasaje polievku a nerozpadne sa úplne.
- Cibuľa a cesnak: Na oleji alebo masle osmažte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte pretlačený cesnak a krátko opražte.
- Dochutenie: Pridajte papriku, soľ a korenie a premiešajte.
- Polievka: Prilejte vodu alebo vývar a priveďte k varu.
- Chlieb: Pridajte nakrájaný chlieb do polievky. Nechajte variť 10–15 minút, kým sa chlieb nerozpadne a polievka trochu nezhustne.
- Voliteľné zahustenie: Ak chcete hustejšiu polievku, rozmiešajte vajcia alebo múku vo troške vody a pomaly vlejte do polievky, pri stálom miešaní.
- Dochutenie: Na záver pridajte majoránku a podľa potreby dosoľte. Polievku môžete podávať horúcu.
Tipy:
- Namiesto klasického chleba môžete použiť aj tmavé pečivo alebo žemle.
- Niektorí ľudia pridávajú aj údené mäso alebo párky pre výraznejšiu chuť.
- Polievka sa tradične podáva horúca, často s čerstvým chlebom alebo pečivom.

