Žihľavová vňať je známa ako výborné prírodné hnojivo a základ pre postreky proti škodcom. Avšak skutočný poklad tejto rastliny sa ukrýva v jej nenápadných semienkach. Tieto drobné semienka sú nabité živinami a môžu obohatiť nielen váš jedálniček, ale aj domácu lekárničku. Pomáhajú udržiavať zdravie vás, vašich detí či vnúčat. Dôležité je však vedieť, ako správnu rastlinu rozoznať a ako semienka zbierať, sušiť a uchovávať.
Samičia rastlina má hustejšie „vetvičky“ plné semien, ktoré sa pod ich hmotnosťou skláňajú smerom dole, zatiaľ čo samčie rastliny majú kratšie, svetlejšie a viac odstávajúce kvetenstvo. Píše Idnes.cz.
Semienka sa zbierajú od júla, keď rastlina začína sústreďovať silu do ich zrenia a obsahujú najviac účinných látok. Ostrihané kvetenstvo sa nechá usušiť v tieni, potom sa semienka oddelia pretrepaním a uchovávajú sa v suchu, ideálne v nepriehľadných uzatvárateľných nádobách.

Takto pripravené semienka môžete postupne pridávať do jogurtov, smoothie, domácich nátierok alebo pečiva.
Žihľavové semienka sú bohaté na vitamíny (A, B – vrátane B1, B2 a B9, C, E), minerály (železo, vápnik, draslík, horčík, kreík), chlorofyl, karotenoidy, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, fytosteroly a adaptogény, ktoré pomáhajú telu zvládať stres. Priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, žlčníka a obličiek, podporujú imunitu, vitalitu a stabilizujú hladinu cukru v krvi.
Lenka Eywa odporúča zbierať semienka priebežne v druhej polovici leta – keď sú ešte zelené a nie prezreté – a surové ich pridávať do jedla, pretože tak si zachovajú všetky cenné látky. Pre deti je vhodné semienka naložiť do medu, čím sa vylúhujú a vznikne sladká zmes, ktorú môžu ľahko prijať napríklad v čaji alebo na chlebe.
História používania žihľavových semienok siaha aj do domácností našich babičiek, ktoré ich dávali sliepkam na posilnenie vitality, keď chýbala zelená potrava a slnečné svetlo. A perlička na záver: verilo sa, že žihľavové semienka majú aj afrodiziakálne účinky.