Herečka Zdena Studenková je známa nielen svojím výrazným hereckým talentom, ale aj vášňou pre varenie. V kuchyni sa vždy uvoľní, no zároveň kladie dôraz na kvalitu a presnosť. Jej obľúbené recepty pritom spájajú klasickú domácu chuť s eleganciou, ktorá je pre ňu typická.
Herečka si zakladá na tom, aby vedela, čo na tanier servíruje. „Hovorím, že zdravé jedlo je také, ktoré je pripravené doma a viem, z čoho ho uvarím,“ povedala pre portál Varecha. Pre Plusku priznala, že varenie je pre ňu rituál, ktorý ju upokojuje a prináša jej radosť: „Pre mňa je varenie veľmi upokojujúca záležitosť. Je to rituál, ktorý je naozaj potrebný, lebo dobré jedlo spája.“
Inšpiráciou jej bola babička
V rozhovore pre SME sa vyjadrila, že jej mama, ale aj babka boli výbornými kuchárkami. Najviac sa teda naučila od nich, no najviac kuchárskych spomienok má práve so svojou babičkou: „Babička bola veľmi dobrá a pracovitá osoba a čo si pamätám, najlepšia kuchárka na svete. Keď som ráno odchádzala do školy, nikdy sa nezabudla opýtať: ,Zdenka, čo chceš na obed?‘ No a ja som si vybrala. Nič jednoduché. Napríklad fazuľovú polievku so širokými slížami, lyžica v nich musela stáť. Alebo parené buchty s marhuľovým lekvárom, posypané makom a poliate roztopeným maslom.“

Prvý pokus nevyšiel
V deviatich rokoch sa rozhodla, že upečie svoj prvý koláč. Malá Zdenka si vybrala jednoduchú bublaninu, ktorú by mal zvládnuť každý, avšak napriek veľkej snahe to nedopadlo podľa jej predstáv. Bublaninu totiž vložila do rúry, no v momente na ňu zabudla a išla sa bicyklovať s kamarátkami: „…keď som otvorila rúru, vyvalil sa z nej taký kúdoľ uhľovočierneho dymu, až ma odhodilo.“
„Rada prekonávam prekážky, no dodnes neviem poraziť želatínu. Tá ma občas sklame, preto ju nerobím. Nemám rada veci so želatínou. Ale konečne mi je blízke kysnuté cesto,” prezradila Studenková pre portál Plus jeden deň.
„Mám rada nové chute, ale v talianskej reštaurácii vás už nič nemôže prekvapiť. Keď je to zlé, prekvapí vás to. Mám dve obľúbené – do jednej chodím na štipľavé krevety s cesnakom a rajčinami a s pestom. Potom chodím do druhej, a tam jedávam to, čo doma nerobím, to sa nedá doma tak dobre urobiť. A tým sú pečené bravčové rebrá. Rada ochutnávam zahraničné kuchyne. Na Vianoce idem do Španielska, kde sa teším na čerstvé krevety,” povedala herečka.
Recept na špargľovú krémovú polievku podľa Studenkovej
Špargľa je základom na výbornú krémovú polievku podľa Zdeny Studenkovej. Ide pritom o jednoduchý, no elegantný recept, ktorý zahreje aj počas chladnejších dní.

Ingrediencie:
- 500 až 800 g špargle
- 250 ml kyslej alebo sladkej smotany
- 1 l vývaru (kurací, zeleninový)
- 1 PL škrobovej múčky
- 1 ČL cukru
- mleté čierne korenie
- vegeta
- citrónova šťava
- soľ
- čerstvé bylinky
Postup:
- V hrnci nechajte zovrieť vývar, ktorý následne osolíte.
- Do hrnca vložte očistenú, na menšie kúsky nakrájanú špargľu.
- Následne pridajte cukor a citrónovú šťavu z polovice citróna.
- Špargľu uvarte do mäkka (ak chcete pestrejšiu polievku, odkrojte vršky z uvarenej špargle, odložte ich a pridajte až na koniec).
- Polievku znovu priveďte do varu a rozhaberkujte v nej smotanu zmiešanú so škrobovou múčkou.
- Následne ju môžete dochutiť korením, vegetou, ak je málo kyslá ešte pridajte citrónovú šťavu.
- Na tanieri ešte môžete polievku dozdobiť nakrájanou pažítkou alebo inými čerstvými bylinkami.
Zdroj: Aj varenie je umenie (Zdena Studenková)