Príznaky sennej nádchy dokážu znepríjemniť bežné dni. Účinná úľava ale nemusí nevyhnutne začať v lekárni.
„Peľová bomba“ opäť útočí. Tisíce ľudí čakajú týždne, kedy budú trpieť nepríjemnými príznakmi sennej nádchy. Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, v 15. týždni dominoval v ovzduší na našom území peľ silného alergénu jarného obdobia – brezy.
Peľová situácia na Slovensku
Na strednom a severnom Slovensku sa objavili v ovzduší aj vysoké koncentrácie peľu hrabu a jaseňa. Výrazné zmeny v počasí opäť spôsobili regionálne rozdiely vo výskyte peľu v ovzduší.
Napriek tomu sa v prvej polovici týždňa na väčšine územia Slovenska vyskytovali v ovzduší nižšie denné koncentrácie peľu. Oteplenie a veterné počasie v závere týždňa prispeli k nárastu peľu v ovzduší na väčšine územia.
V prípade druhoch rastlín či stromov, ktoré v tomto období znepríjemňujú pobyt vo vonkajšom prostredí, možno spomenúť peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, peľ javora, duba, buka, vŕby, ojedinele peľ topoľa, jelše, brestu.
Ani tento týždeň sa nezaobídeme bez nepríjemného kýchania či slzenia očí. V 16. týždni sa pre poveternostné podmienky očakávajú rozdiely naprieč regiónmi v množstve peľu v ovzduší.
„Pokračuje peľová sezóna brezy, ktorej peľ bude dosahovať alergiologicky významné denné hladiny na celom území, vysoké koncentrácie môžeme očakávať najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tejto časti územia môžeme očakávať aj vyššie koncentrácie peľu hrabu a jaseňa. Stúpnu denné koncentrácie peľu duba, buka a javora,“ informuje ÚVZ na svojej stránke.
Pokles denný hodnôt zaznamenali pri peľoch jelše, drevín z čeľade cyprusovitých a tisovitých, peľu topoľa, brestu a vŕby. V teplejších oblastiach postupne pribudne peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ pŕhľavovitých. Pri vyššej vlhkosti a náraste denných teplôt sa očakáva nárast denných hladín spór húb (plesní).
Zabojujte s príznakmi sennej nádchy
Príznaky sennej nádchy dokážu znepríjemniť bežné dni. Účinná úľava ale nemusí nevyhnutne začať v lekárni. Niekoľko riešení môže číhať vo vašich chladničkách či v špajze. Podľa odporúčania existuje päť jednoduchých nápojov, ktoré môžu pomôcť zmierniť nepríjemné symptómy.
Symptómy u alergikov – kýchanie, upchatý nos, slzenie – môžu spôsobiť vážne zhoršenie kvality života, Odborník na výživu verejného zdravia, Frankie Phillips, radí niekoľko domácich spôsobov, ako bojovať proti nádche, píše Mirror.
Päť nápojov, ktoré odporúča:
- Pomarančový džús: Vitamín C je prirodzený protizápalový nápoj a pri 100-percentnom pomarančovom džúse je jeho skvelým zdrojom. 150 ml pohár čistého pomarančového džúsu vám poskytne viac ako 80 % dennej potreby vitamínu C naraz a dokonca sa započítava do jednej z vašich piatich denných dávok.
- Harmančekový čaj: Štúdie ukazujú, že pitie harmančekového čaju môže zvýšiť hladiny protizápalového hippurátu (kyselina hippurová, ktorá sa prirodzene nachádza v moči, pozn. red.), ktorý môže pomôcť pri zápaloch vo vašom imunitnom systéme spôsobenom vystavením alergénom. Harmančekový čaj je lacná voľba.
- Mätový čaj: Vystavenie histamínu môže spôsobiť opuch vo vašom tele, pretože sa pokúša vyplaviť alergény. Pitie mätového čaju môže pomôcť pri zriedení hlienu, čo znamená, že ide o prírodný dekongestant, ktorý môže pomôcť pri upchatom nose. Niektorí pacienti tiež zistili, že para zo šálky čaju môže tiež pomôcť uvoľniť nosové sliznice.
- Ananásová šťava: Ďalšia šťava bohatá na vitamín C, ktorá obsahuje bromelaín. Tento enzým má prirodzené protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je skvelý pre alergikov. Bromelaín tiež pomáha vášmu telu bojovať so zápalom a môže pomôcť pri príznakoch sennej nádchy, ako sú opuchy a dýchacie problémy.
- Ginger (zázvorový) shot: Prísady, ako je zázvor, môžu zmierniť príznaky sinusitídy – a môžu tiež pomôcť pri zmierňovaní príznakov alergickej rinitídy. Pomáha zmierňovať symptómy tým, že pôsobí protizápalovo, pričom podporuje imunitu a pomáha znižovať zápal.
„Alergická rinitída je spojená so zvýšenými hladinami zápalových markerov. Keďže dôkazy z vedeckých prehľadov naznačujú, že pitie 100% ovocnej šťavy znižuje koncentráciu niektorých zápalových markerov, má zmysel zaradiť 100% ovocnú šťavu do stravy. Ide o chutný a príjemný spôsob, ako pomôcť udržať zápal pod kontrolou,“ dodal Frankie Phillips.